ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Saab utreds för mutaffär i Brasilien

  • JAS Gripen. Foto: Susanne Lindholm/TT
Brasilianska åklagare uppges ha öppnat ytterligare en utredning om mutor rörande köpet av 36 Gripenplan från Saab. Det skriver Svenska Dagbladet som hänvisar till den brasilianska tidningen O Estado de Sao Paolo.

Den brasilianska tidningen uppger att den brasilianska åklagaren Frederico Paiva på sagt det finns minst en ny utredning om köpet av Gripen. Utredningen rör misstänkte betalningar som gjorts till den förre presidenten Lula da Silvas son Luís Cláudio da Silva, skriver Svenska Dagbladet.

Det som utreds är om det gjorts olagliga betalningar om totalt 2,5 miljoner real, motsvarande 5,2 miljoner kronor, av lobbyisten Mauro Marcondes Machado, som sitter i fängelse, till den förre presidentens son företag.

Den förre presidenten Lula da Silva säger själv att han inte vet något om några betalningar till sonens företag och att anklagelserna är ”absurda”.

En åklagare i Brasilien inledde i april förra året en förundersökning av Gripenaffären. 2014 köpte det brasilianska flygvapnet totalt 36 stycken Gripenplan för 900 miljoner dollar, motsvarande drygt 8,3 miljarder kronor.

Tyck till