ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: USA-räntorna backade

Amerikanska statspappersräntor har fortsatt nedåt med fallande börskurser efter den svenska marknadens stängning på måndagen, dollarn handlas samtidigt svagare mot framför allt japanska yen.

Det var återigen sjunkande oljepriser som pressade ned börshumöret i New York, och lockade investerare till statspappersmarknaden. Snöstormen över den amerikanska östkusten gav endast temporärt stöd till oljepriset, som åter föll under 30 dollar per fat på måndagskvällen.

Wall Street Journal noterar att oljemarknadsaktörer noterade data från Kina som visade sjunkande dieselförbrukning 2015. Dessutom hänvisades till kommentarer från ordföranden för Saudi Arabian Oil Co, om att företaget kan hantera låga oljepriser under "en lång, lång tid", och att man inte har minskat investeringarna i ny oljeproduktion.

Enligt motororganisationen AAA sjönk bensinpriset i USA till 1,83 dollar per gallon på måndagen, den lägsta nivån sedan januari 2009, och enligt AAA kan priset falla ytterligare framöver givet kombinationen av säsongsmässigt låg efterfrågan och låga råoljepriser.

Hittills syns dock få tecken på att amerikanska konsumenter utnyttjar det ökade konsumtionsutrymmet de låga bensinpriserna ger till köp av andra varor och tjänster.

Samtidigt bidrar förväntningar om fortsatt stigande oljelager i USA till att pressa oljepriset, och Bloomberg News noterar att spekulationer i kontrakt som ger utdelning om oljepriset (WTI) faller under 25 dollar per fat har nått rekordhöga nivåer.

"Vi sjunker helt enkelt i en ocean av olja. Det finns inga indikationer om att Saudiarabien eller Ryssland kommer att minska utbudet", sade Komal Sri-Kumar, chef och grundare av Sri-Kumar Global Strategies, till Bloomberg TV.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på husprisdata för november från S&P/Case-Schiller, klockan 15.00, preliminärt tjänste-PMI för januari, klockan 15.45, samt hushållens konfidensindikator för januari, klockan 16.00.

Dessutom ska finansdepartementet sälja tvååriga statsobligationer för 26 miljarder dollar, auktionsresultat redovisas strax efter klockan 19.00. Federal Reserves räntekommitté, FOMC, inleder också sitt tvådagarsmöte på tisdagen, men räntebeskedet dröjer till onsdag kväll svensk tid.

Asiatiska börser sjunker på bred front på tisdagen, och även här fokuserar marknadsaktörer på det låga oljepriset och dess orsaker och verkningar.

Kinas centralbank, PBOC, fortsätter att flöda marknaderna med likviditet för att hålla marknadsräntorna nere inför det kommande kinesiska nyåret. På tisdagen tillfördes 440 miljarder yuan till marknaden via omvända repor, vilket innebär att nettotillskottet hittills i år har nått upp till omkring 1.600 miljarder yuan.

PBOC tillför stora mängder likviditet via marknadsoperationer hellre än att genomföra breda penningpolitiska lättnader, som reservkravssänkningar, på grund av oro för fortsatt deprecieringstryck på yuanen..

PBOC:s marknadsoperationer pressade ner marknadsräntorna på fastlandsyuan på tisdagen, men kunde inte göra mycket för att bromsa nedgången på kinesiska aktiebörser. Offshore-yuan, CNH, försvagades samtidigt något på tisdagen, dollarn stärktes till drygt 6:6150, från cirka 6:6100 vid måndagens stängning

Tisdagens Europa-agenda är synnerligen tunn, men i Sverige ska SCB i alla fall redovisa december-KPI klockan 9.30, och samtidigt ska ekonomerna på Swedbank presentera en ny konjunkturprognos.

USD/SEK 8:5682 (8:5596) EUR/USD 1:2981 (1:0841)
EUR/SEK 9:2980 (9:2782) USD/JPY 118:02 (118:48)
Jp obl 2 -0,03 (-0,02) Jp obl 10 0,23 (0,23)
Ty obl 2 -0,45 (-0,45) Ty obl 10 0,47 (0,48)
US obl 2 0,85 (0,86) US obl 10 2,00 (2,03)
Tyck till