ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Miljontals får höjd a-kasseavgift

  • Unionen är en av de fackförbund som höjer sin a-kasseavgift. Foto: Anders Wiklund/TT
Var tredje a-kassa höjer a-kasseavgiften. Orsaken är höstens höjda ersättningsnivåer.
Men trots att förutsättningarna att vara med i a-kassan till stora delar nu är bättre än innan Alliansregeringen införde försämringar, så är fortsatt betydligt färre med i dag.

"Jag hade hoppats på fler medlemmar", säger Melker Ödebrink, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation.

Innan Alliansregeringen gjorde det betydligt dyrare att vara med i a-kassan och svårare att få ut ersättning, var ungefär 80 procent av arbetskraften med i a-kassan. I dag är den nivån runt 69 procent, enligt Ödebrink.

2014 fick a-kassorna 46 000 nya medlemmar, netto. I fjol blev tillflödet 30 000. Men arbetskraften har vuxit mer, så andelen som är med i en a-kassa har sjunkit, trots att avgifterna på sikt har sjunkit och ersättningsnivåerna skruvats upp ordentligt.

Faktum är att avgifter och ersättningsnivåer är gynnsammare i dag än innan medlemsraset började 2007.

Men det har blivit svårare att kvalificera sig, säger Melker Ödebrink som gissar att det är de unga med tillfälliga jobb, som skulle ha svårt att få a-kasseersättning, som nobbar arbetslöshetsförsäkringen.

Inte lär det bli bättre när nio a-kassor av 28 från årsskiftet (en kassa höjer 1 februari) höjer avgiften. Bland dessa finns de två största, Akademikernas och Unionens a-kassor. Sammantaget berörs närmare 1,8 miljoner a-kassemedlemmar.

Mest höjer Seko, 31 kronor till 149 kronor i månaden. Ökade kostnader för finansieringsavgiften till staten, det vill säga en effekt av de höjda ersättningsnivåerna, förklarar merparten.

"Men även att vi medvetet har gått med underskott i flera år", säger Sekos a-kasseföreståndare Alf Mellström.

Seko har inte heller lyckats locka tillbaka de som flydde a-kassan när den blev dyrare. En förklaring som Alf Mellström anger är de många timvikarierna som inte uppfyller kraven för att få a-kassa.

Men han tror också att många, när kostnaderna drog iväg 2007, blev uppmärksammade på att det kanske inte var helt nödvändigt att vara med och betala för en a-kassa man kanske inte behövde.

Tyck till