ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Lax kostar nu mer än ett fat olja

  • Foto: Matthew Mead/TT
Kollapsen för oljepriset har fått en oväntad konsekvens för grannlandet Norge: ett fat olja är nu billigare än lax.

Vårt grannland Norge är framför allt känd för två exportprodukter: olja och lax. Historiskt sett har oljan varit kassakon men så är inte längre fallet.

Det är Bloomberg som uppmärksammar tronskiftet. Omräknat i norska kronor kostade på tisdagsförmiddagen 4,5 kilo lax, som är ett av standardmåtten som används inom laxbranschen, mer än ett fat olja. Ett fat olja är inget universellt mått men ett amerikanskt fat olja innehåller drygt 159 liter.

Orsaken till detta är naturligtvis kollapsen för oljepriset. Ett fat Brenolja, olja av Nordsjökvalitet, har tappat drygt 75 procent av sitt värde sedan sommaren 2014. Under det nya året har priset fortsatt nedåt och ligger nu strax över 30 dollar per fat.

Samtidigt har den norska kronans försvagning och lågt utbud av lax drivit upp laxpriset.

Tyck till