ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Iphone-tillväxten väntas bli negativ

Elektroniktillverkaren Apple väntas i kväll redovisa den trögaste tillväxten hittills för Iphone-försäljningen. Och framöver ser det ännu dystrare ut med negativa siffror enligt analytiker.

Efterfrågan på Iphone 6S och 6S Plus, som slog försäljningsrekord när de lanserades i höstas, har börjat vika ned sig, enligt analytiker, som tror det handlar om att de nya modellerna inte framstår som tillräckligt annorlunda än sina föregångare.

Apple har fallit offer för sina egna framgångar då storsäljaren Iphone 6 produktcykel har varit svår att upprepa. Många kunder köper nu den äldre och billigare Iphone 6 eller väntar in Iphone 7, säger Daniel Ives, analytiker på FBR Capital Markets.

Analytiker räknar i snitt med att Apple totalt sålde 75,5 miljoner Iphone-lurar under det brutna räkenskapsårets första kvartal, som avslutades i december. Det är bara 1,3 procent i försäljningstillväxt jämfört med samma kvartal ett år tidigare, enligt analysföretaget Factset Street Account.

Tillväxtnivån kan jämföras med lyftet på 46 procent i årstakt i början av 2015 och med en tidigare bottennotering på 6,8 procent under ett kvartal 2013.

För innevarande kvartal, som avslutas i mars, väntas Apple drabbas av en minskad försäljningsvolym för telefoner. Det skulle vara första gången detta händer sedan den första modellen lanserades 2007.

Vilket mobilabonnemang passar dig bäst? Jämför här! (extern tjänst)

Tyck till