ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Här leder skolvägen till arbete

  • SKOLTRIO. Cubens grundare Sanna Ahrens, Marie Lundin och Marie Medström startade eget för att få vara med och förändra vuxen- och SFI-utbildningen för nyanlända till att bli mer arbetsfokuserad. Foto: Jack Mikrut

  • SKOLTRIO. Cubens grundare Sanna Ahrens, Marie Lundin och Marie Medström startade eget för att få vara med och förändra vuxen- och SFI-utbildningen för nyanlända till att bli mer arbetsfokuserad. Foto: Jack Mikrut

  • LITET. Cuben Utbildning vill inte bli ett rikstäckande företag. Foto: Jack Mikrut

  • PÅ RÄTT KURS. Cuben Utbildning är en liten uppstickare i en bransch dominerad av stora aktörer som Lernia, ABF, Folkuniversitetet och Academedia. Foto: Jack Mikrut

Uppstickaren Cuben Utbildning erbjuder språkundervisning för nyanlända och, i ett nära samarbete med näringslivet, möjligheten att starta eget. Hittills har över 400 elever fått jobb och 26 företag startats.
Grundarna Sanna Ahrens, Marie Lundin och Marie Medström vill nu ta sitt koncept till Stockholm.

Företagsparken Lindholmen Science Park, medieföretagen SVT och SR och hotell Radisson Blu är några av Cuben Utbildnings grannar i stadsdelen Lindholmen på Hisingen. Här i skolan sjuder det av aktivitet både inne i lärosalarna och ute i fikarummen. Cuben bedriver vuxenutbildning och svenska för invandrare, så kallad SFI-kurser, för närmare ett tusen elever.

”Många läser svenska för invandrare för att få betyg och studera vidare på universitetet. Men vi har också en stor grupp som har med sig värdefulla yrkeserfarenheter från sina hemländer. Detta tar vi tillvara på med hjälp av en undervisning i svenska som är anpassad till arbetslivet. Eleverna varvar språkstudier med praktikplats hos företag som har behov av deras specifika yrkeskompetens”, säger Marie Medström, verksamhetschef och delägare i Cuben Utbildning.

Idén att utvidga innehållet i språkundervisningen för nyanlända till att bli mer som en integrationsutbildning med fokus på att få folk i arbete föddes under de år de var anställda och kolleger på ett annat utbildningsföretag.

”Vi tre hade samma värderingar och idéer om hur vi kunde göra utbildningen mer arbetsorienterad. Men för att kunna förverkliga våra idéer var vi tvungna att ta steget att säga upp oss och starta eget. Det är det bästa vi gjort”, säger Marie Lundin, verksamhetschef och delägare.

Marie Lundin och Marie Medström är utbildade lärare med lång yrkeserfarenhet inom både kommunal skola och skola i privat regi, medan Sanna Ahrens är ekonom med flera års erfarenhet från vuxenutbildning. Tillsammans startade de tre kollegorna Cuben Utbildning och lämnade ett anbud i en offentlig upphandling av vuxenutbildning och SFI i Göteborgs stad år 2010.

”Den 17 oktober lämnade vi in vårt anbud och kände att det här kunde de inte säga nej till. Vi hade räknat på cirka 200 elever till en början. Så vi blev positivt chockade när vi fick ett ramavtal där man ville att vi skulle ta emot 800 elever”, säger Sanna Ahrens, verksamhetschef och delägare.

Hon berättar om bråda dagar att ordna fram startkapital, lokaler, möbler och anställa personal.

”Vi var naiva och trodde att vårt första kontrakt på 11,6 miljoner kronor skulle få banker och fastighetsägare att rulla ut röda mattan, men så blev inte fallet utan det var svårare än vi trott att få igång verksamheten”, säger Sanna Ahrens.

Men tack vare några nyckelpersoner i deras nätverk som trodde på dem som entreprenörer och på deras affärsidé fick de till slut ihop ett startkapital, en bankkontakt och lokaler hos Göteborgsbaserade fastighetsbolaget Balder och kommunala Älvstranden Utveckling.

”Vi hade inget kontor då så vi gjorde anställningsintervjuerna i en stökig hotellbistro. Men vi resonerade som så att klarar man en intervju i en sådan miljö så är man rätt person att vara med och bygga upp vår verksamhet”, säger Sanna Ahrens.

Det gällde också att hålla hårt i pengarna så Marie Lundin lusläste konkursannonserna i tidningen i sin jakt på billiga skolbänkar och stolar.

”Sommaren 2011 åkte vi och våra familjer runt i stan och köpte och hämtade möbler så att vi kunde möblera våra klassrum inför vår första terminsstart den hösten”, berättar hon.

Det första samarbetet med näringslivet blev med hotellkedjan Scandic och dess hotell i Göteborg.

”Vi visste att de behövde anställa så i ett möte med hotellens husfruar om vilka behov de hade och vilken typ av kompetens de letade efter fick de elever som matchade kraven. Första året ledde 16 av 17 praktikplatser till arbete efter fem månaders praktik”, säger Marie Medström.

Resultatet blev så bra att projektet nu heter Hotelltalangerna och flera stora hotell i Göteborgsregionen är med. Dessutom använder Cuben samma metoder för andra branscher. Bland annat är tio redovisningsekonomer i dagsläget på väg ut i arbete på företag runt om i Göteborg på uppdrag av kommunen. Dessutom erbjuder Cuben en utbildning för de elever som vill starta egna företag.

”Sedan starten har mer än 400 elever fått arbete efter sina studier och 26 företag har startats med Cubens hjälp och alla är fortfarande igång. Vi blir så stolta varje gång någon elev berättar om sitt nya jobb”, säger Marie Lundin.

Nu har Cuben även lämnat in ett anbud i Stockholm stads senaste upphandling av vuxenutbildning och SFI och väntar på besked. Om de får ett ramavtal i Stockholm växer bolaget med minst det dubbla.

”Vi har inga ambitioner att bli ett rikstäckande företag så som de stora aktörerna i branschen, men vi vill vara med och påverka utformningen av vuxenutbildningen för nyanlända och efterlyser en integrationsutbildning i Sverige. Därför är en verksamhet i Stockholm viktig för oss”, säger Sanna Ahrens.

Tyck till