ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Guldet glimrar allt starkare

  • Foto: TT

Guldpriset fortsätter att gå starkt medan det stormar på världens börser. Sedan årsskiftet har spotpriset på guld stigit med 4,9 procent och nådde på tisdagen den högsta nivån sen november.

Tisdagsmorgonen började i moll efter att nya oljeprisfall och ras i Kina fick världens börser att lysa illrött innan de återhämtade sig. I spåren av den minskade riskaptiten flydde investerarna till tryggare hamnar och guldpriset nådde på tisdagsförmiddagen som mest 1.117,6 dollar per uns vilket är den högsta nivån sen 4 november.

”Guldet fortsätter att tjäna ordentligt på sin status som säker tillflyktsort. Svaga asiatiska börser återspeglar den förnyade osäkerheten bland marknadsaktörer”, säger Daniel Briesemann, analytiker på Commerzbank, till Bloomberg.

Totalt har guldpriset stigit med 4,9 procent sedan klockorna ringde in 2016. Samtidigt har det skakat under världens börser i spåren av oro över världskonjunkturen och ett oljepris som backat med 18 procent.

”Så länge som den kinesiska aktiemarknaden fortsätter sin utförslöpa kommer guldet att tjäna på det. Det skapar ett klimat av global osäkerhet”, säger Bernard Dahdah, analytiker på Natixis till CNBC.

Den amerikanska centralbanken, Fed, väntas även ta hänsyn till Kinas makroekonomiska motvind under nästa möte vilket har fått vissa analytiker att tro på en uppskjuten räntehöjning. Något som bådar gott för guldet då låga räntor både sänker alternativkostnaden av att äga ädelmetallen, som inte ger någon ränta, samt håller nere dollarn som den prissätts i, skriver CNBC.

Enligt Bloomberg är sannolikheten att Fed höjer räntan i mars nu 23 procent vilket kan jämföras med 51 procent i början av 2016.

George Gero, vice vd för globala terminer på RBC Capital Markets, säger till Bloomberg att guldpriset kan nå 1.400 dollar per uns inom ett par år.

Jämför sparkonton - hitta bästa sparräntan här! (extern tjänst)

Tyck till