ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

FRA varnar för större hot mot Sverige

Antalet militärövningar och flygningar i Sveriges närområde är nu på den högsta nivån sedan kalla kriget. Det skriver Försvarets radioanstalt, FRA, i sin årsrapport där man även lyfter fram risker för terrorism och cyberangrepp. Det skriver Sveriges Radio.

I FRA:s årsrapport, som släpps idag, varnar myndigheten för att risken för allvarliga incidenter i Östersjöområdet ökat och pekar på en ”förmörkad säkerhetspolitisk utveckling i vårt närområde”, rapporterar SR.

”När det gäller närområdet har det skett en ökad militär aktivitet under de senaste åren, och det har också varit ett tuffare uppträdande. Vi har sett hur ryskt flyg har uppträtt närgånget mot svenska signalspaningsflygplan vid ett par tillfällen”, säger Fredrik Wallin, talesperson för FRA till SR.

FRA:s uppdrag går bland annat ut på att bidra med information till Försvaret, regeringen och Säpo och i årsrapporten för 2015 skriver myndigheten att en försämrad omvärldsutveckling ökat efterfrågan på stöd från FRA. Förutom utvecklingen i närområdets lyfts internationell terrorism och cyberangrepp fram som viktiga områden under 2015.

”Traditionell säkerhet, terrorism och cyberangrepp. De tre fronterna är vårt arbetsfält, och det är större efterfrågan att göra mer på alla håll. Det är "extra allt" på alla håll så att säga. Vi räcker inte riktigt till”, säger Dag Hartelius, generaldirektör på FRA, till DN.

Under 2015 skedde allt fler cyberattacker mot forskningsinstitutioner, industrier och myndigheter. Enligt Dag Hartelius är vi väldigt IT-medvetna i Sverige men släpar samtidigt efter när det kommer till säkerhetsmedvetande och säkerhetsåtgärder.

För att möta de ökade hoten har FRA fått ökade anslag under de kommande åren enligt fjolårets försvarsuppgörelse. Totalt rör det sig om en ökning på cirka 200 miljoner kronor, från 864 Mkr 2015 till drygt 1 miljard kronor 2019, rapporterar SvD.

Tyck till