ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Etanolförsäljningen rasar

  • Foto: TT

Trots att användningen av drivmedel ökar för första gången sedan 2007 är försäljningen av etanol den lägsta på tio år. Samtidigt slår dieselförsäljningen nytt rekord och priset väntas stiga.

Under 2015 sjönk försäljningen av etanolbränslet E85 med 40 procent. Det är den lägsta nivån sedan 2006. I december var nedgången hela 55 procent och försäljningen uppgick till cirka 3.000 kubikmeter. Den totala försäljningen av etanol under 2015 uppgick till 90.700 kubikmeter.

"En av förklaringarna till raset är att det inte sker någon nyförsäljning av bilar på marknaden", säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI).

Många av de etanolbilar som finns på marknaden har köpts in via företagssegmentet och säljs nu till privatpersoner. Det får en direkt effekt på försäljningen av etanol eftersom företag kör fler mil och ibland har som policy att tanka etanol, enligt Ulf Svahn.

"Inom privatsegmentet finns det en stark relation mellan etanolförsäljningen och priset på bensin. Just nu är det väldigt oförmånligt att tanka E85. Man kan säga att de som tankar etanol gör det av egen personlig övertygelse eller enligt en företagspolicy", säger Ulf Svahn.

Försäljningen av bensin fortsatte att sjunka under 2015, även om takten mattades av. Den totala nedgången stannade på cirka två procent eller 76.900 kubikmeter. 

Samtidigt som försäljningen av E85 och bensin sjunker slår dieselförsäljningen rekord. Den totala försäljningen under 2015 uppgick till 5 823.600 kubikmeter, vilket är den högsta siffran någsonsin för försäljning av diesel i Sverige, enligt SPBI. Jämfört med 2014 har dieselförsäljningen ökat med cirka sex procent eller 356.000 kubikmeter, enligt preliminära siffror från SPBI.

"Det beror på en högre andel dieselfordon och god konjunktur. Ökningen med en miljon bilar står för en väsentlig del av ökningen", säger Ulf Svahn.

"Jag gissar att priset på diesel kommer att stiga eftersom vi har en bättre ekonomi och antalet bilar ökar", fortsätter han. 

Jämfört med 2014 är den sammantagna ökningen av försäljningen av E85, bensin och diesel 219.000 kubikmeter. Jämfört med rekordåret 2007 är det en nedgång på cirka 661.000 kubikmeter. Det är första gången sedan 2007 som användningen av drivmedel i Sverige ökar, vilket är en konsekvens av ökat transportarbete, enligt Ulf Svahn.

Sälja bilen? Vi hjälper dig! Så mycket kan du få! (Extern tjänst)

Tyck till