ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Diamantanalytiker fortsatt skeptiska

  • Foto: AP
Rådiamantjätten De Beers resultat vid årets första diamantförsäljning var bättre än väntat, men än är det alldeles för tidigt att dra slutsatsen att de svåra tiderna för branschen är över.

Den bilden ger några branschbevakare för Nyhetsbyrån Direkt.

"Det var ett klart bättre resultat än jag trott, men det är svårt att analysera siffrorna i detalj. Jag kommer inte att ändra mina prognoser för vare sig marknaden eller enskilda bolag till följd av det här", säger Des Kilalea, diamantanalytiker vid RBC Capital Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

De Beers sålde vid den första av årets tio planerade försäljningar rådiamanter för 540 miljoner dollar, cirka 4,6 miljarder kronor, enligt ett meddelande på bolagets hemsida.

Bakom den ökade efterfrågan ligger en positiv amerikansk utveckling i återförsäljarledet, låga volymer av rådiamantköp i mellanledet under det fjärde kvartalet och en minskning av lagren, förklarar De Beers resultatet.

Det Anglo American-ägda bolaget sålde vid fjolårets näst sista försäljning rådiamanter för rekordlåga 70 miljoner dollar, vilket följdes av 248 miljoner dollar senare i december.

"Vi har inte fått någon officiell information om hur prisbilden såg ut, men marknadskällor talar om en sänkning på 5-7 procent", säger Des Kilalea vidare.

Chris Welch, analytiker på Pareto Securities i London, är inne på en liknande linje.

"Nyheterna bör ha en positiv inverkan på hela diamantmarknaden, men jag tycker att det står klart att branschen ännu inte är på fast mark", kommenterar han för Direkt.

BMO Capital Markets lyfter fram att De Beers januariförsäljning normalt är stark, mot bakgrund av att sliperierna behöver fylla på lagren efter jul- och nyårsförsäljningen.

"Vi ska nog inte läsa in för mycket i det här resultatet jämfört med det förra", varnar den kanadensiska bankens analytiker Ed Sterck.

Diamantmarknaden har under 2015 präglats av lägre efterfrågan i konsumentledet från framför allt Asien, samtidigt som dollarn stigit och finansieringsmöjligheterna för diamantsliparna har försvårats. De stora gruvbolagen har mött utvecklingen genom att motvilligt justera ned priserna på rådiamanter, samtidigt som utbudet skurits ned.

Priserna på rådiamanter i normala storlekar föll under fjolåret med 15-20 procent, beroende på kvalitet och vikt. För riktigt stora och ovanliga stenar har prisnivåerna dock varit stabilare.

Tyck till