ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Brant börsfall i Kina

  • Foto: AP

De kinesiska börserna vände kraftigt nedåt efter klockan sju svensk tid på tisdagen. Vid stänging hade Shanghaibörsen rasat med 6,4 procent.

Fallet på de kinesiska börserna vände snabbt nedåt på tisdagsmorgonen. Vid sju-slaget hade Shanghaibörsens Composite-index backat med 3,1 procent. Fallet utökades sedan och när börsen stängde klockan åtta svensk tid summerades raset till 6,4 procent.

På den tekniktunga Shenzhenbörsen uppgick nedgången till 7,1 procent medan Hongkongbörsens Hangseng-index backat med 2,4 procent.

Bakom fallet ligger en oro över att kapitalutflöden ska öka avmattningstakten i Kinas ekonomi samtidigt som några av Kinas träffsäkraste prognosmakare spådde fortsatta börsfall, skriver Bloomberg.

”Trycket för kapitalutflöden och yuanens devalvering är fortfarande ganska stort. Vi har inte sett tecken på en återhämtning i ekonomin och det första och andra kvartalet kan bli utmanade”, säger dai Ming, fondförvaltare på Hengsheng Asset Management till Bloomberg.

Hung Weimin, som driver den lilla hedgefonden Yourong Fund och avkastade 6.200 procent i fjol, säger att Shanghaibörsen kan tappa ytterligare 15 procent under det första halvåret och råder investerare att sälja aktier. Förutom den ekonomiska avmattningen pekar han på de 660 nya bolag som väntar på att börsnoteras vilket kan leda till kapital flyttas från tidigare innehav, skriver Bloomberg.

"Volatiliteten i oljepriserna hjälper inte direkt till att återupprätta förtroende för marknaden. Det är inte lätt att gå in med nya insatser", sade Robert Levine, ansvarig för handeln med asiatiska tillgångar vid mäklarhuset CLSA, till Wall Street Journal.

Så har det gått på Asienbörserna
Index Utv. Kl 8, % Utv. Sedan 31/12
MSCI Asia Apex 50 -2,2 -12,4
Nikkei 225 -2,3 -12,2
Hongkong Hang Seng -2,3 -13,8
Shanghai Composite -6,4 -22,3
Shenzhen Composite -7,1 -25,7
Taiwan Taiex -0,8 -6,1
Sydkorea Kospi -1,2 -4,6
Indien BSE Sensex 30 Stängt -6,2
Singapore Straits -0,8 -11,5
Australia S&P/ASX200 Stängt -5,5

Källa: Nyhetsbyrån Direkt.

Tyck till