ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Åkessons fribrev

  • SAMARBETSVILLIG. Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, är redo att stödja en alliansbudget. Foto: Jack Mikrut

En alliansbudget där Moderaterna dikterar villkoren över migrationen skulle få en trygg resa genom kammaren, enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson.
”Det påminner väldigt mycket om vår politik”, säger han om nya M-linjen.

Regeringsfrågan har blivit glödhet efter helgens Sifomätning som pekade ut Moderaterna som största parti med 25,6 procent och där Socialdemokraterna fick 23,2 procent, det svagaste stödet sedan mätningarna startade 1967 .

Från allianspartierna dröjer besked i frågan om när de presenterar en första gemensam budget, men i M pågår en intensiv debatt om man ska försöka ta över regeringsmakten med stöd av SD.

Frågan har många bottnar – både taktiska och ideologiska. En osäkerhetsfaktor är SD självt, som tog såväl regeringen som oppositionen på sängen genom att fälla den första rödgröna budgeten hösten 2014 och utlova samma behandling till alla regeringsalternativ.

Ett knappt år senare, efter en kortlivad Decemberöverenskommelse, presenterades en migrationsuppgörelse mellan regeringen och allianspartierna som placerade Sverige bland de minst generösa länderna i EU. Moderaterna har även föreslagit direktavvisning vid gränsen och begränsningar i det generella välfärdssystemet för personer med tillfälliga uppehållstillstånd.

Skulleni släppa fram en alliansregering i dag som driver Moderaternas migrationspolitik?
”Ja, mycket talar för det. Om man får välja mellan den regering vi har i dag, som jag bedömer som fullständigt meningslös, och en alliansbudget och möjligen alliansregering där man faktiskt stramar åt politiken mot det Moderaterna föreslår”, säger Jimmie Åkesson.

Kande vara trygga med det?
”Om man inte gör något alldeles extremt, ja.”

Utanatt de förhandlar med er?
”Ja. Det är klart att, om man sedan avser att tillträda regeringsmakten, inte kan räkna med vårt stöd för all framtid, utan det är i det här enskilda budgetbeslutet.”

Vid helgens Sifomätning stod SD närmast stilla med ett opinionsstöd på 18,2 procent. Jimmie Åkesson anser inte att det går att tala om ett trendbrott.

”Jag ser det som en möjlighet att hitta former och plattformar för samarbete långsiktigt i stället”, säger han.

Enligt Jimmie Åkesson har M närmat sig SD i sin migrationspolitik, vilket han anser är positivt.

Det finns en bild av återkommande kaos runt SD: bråket med SDU, rättsprocessen om grovt skattebrott och bokföringsbrott mot Martin Kinnunen är några färska exempel.

Ärdet besvärande för dig?
”Att den bilden finns är besvärande. Men det är inte kaos”, säger han.

”Det hör den mediala dramaturgin att man lyfter fram de här enskilda exemplen. Man vill ge sken av kaos.”

I dag är drygt 180.000 inskrivna i mottagningssystemet. Samtidigt är integration en av de största besparingsposterna för SD. Den här gruppen kommer att omfattas av en rad nya förlag i SD:s vårbudget.

”För det första handlar det om att vi måste vi se till att en stor del av dem åker till det land där de ska söka asyl.”

Enligt Jimmie Åkesson kan det även handla om svenskundervisning, undervisning i samhällsorientering och jobbpolitik – men inga jobbpolitiska särlösningar för nyanlända.

”Det har inte fungerat alls”, säger han.

Partiet kommer även i sin vårmotion att presentera förslag på välfärdsinskränkningar för personer med tillfälliga uppehållstillstånd, erfar Di.

Tyck till