ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

USA-börsen: Sug efter Mc Donalds

Wall Street lyckades inte försvara förra veckans rally i måndagshandeln som stängde i rött vid dagslägsta.

Ras i oljan var den största orsaken till börspressen samtidigt som Kimberly-Clark rapportbackade medan det gick bättre för Mc Donalds.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 1,3 procent lägre till 15.886 medan det bredare S&P 500 sjönk 1,6 procent till noteringen 1.877. Tekniktunga Nasdaq Composite backade samtidigt 1,6 procent till 4.518.

Omkring 988 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 1.902 miljoner aktier omsatts.

"Det är samma gamla visa som tidigare, marknaden drivs av oljan. Trots att vi fick en stor företagsaffär med Johnson och Tyco så regerade inte marknaden. Det är en indikation på att makrofaktorer dominerar just nu", sade David Donabedian, chefsinvesterare vid Atlantic Trust, till Bloomberg News.

WTI-oljan rasade 7 procent efter att förra veckan bjudit på sitt största rally på sju år. Saudi-Arabian Oil har uppgett att företaget inte dragit ned på sina investeringar trots det senaste årets prisras. Energirelaterat var således den sämst presterande sektorn med båda tungviktarna Exxon och Chevron i rött.

På rapportfronten synade marknaden siffror från bland annat Kimerly-Clark som levererade i nivå med förväntningarna. Det räckte inte för marknaden som sänkte aktien 3,5 procent. Konsumentvarugruppen guidade för en lägre vinst för 2016 på grund av starkare dollar och ökade kostnader för marknadsföring vilket tyngde. Starkare dollar och ökade kostnader för marknadsföring väntas tynga för bolaget har cirka hälften av sin försäljning utanför USA.

Svagt gick också Sprint som rasade 15 procent efter uppgifter om att USA:s fjärde största teleoperatör ska säga upp personal. Enligt ryktena ska bolaget kapa 2.500 arbetstillfällen eller cirka 7 procent av personalstyrkan i en plan att spara 2,5 miljarder dollar.

Bättre gick det för Mc Donalds som stängde 1 procent högre. Försäljningstillväxten var den starkaste på fyra år vilket restaurangkedjan förklarade med att den börjat servera frukost hela dagen.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 4 punkter till 2,01 procent.

Tyck till