ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stockholmsbörsen: Öppning på minus

Börsveckan inleddes relativt svagt på måndagen efter förra veckans starka avslut. Efter tio minuters handel hade Stockholmsbörsen backat med 0,2 procent. Backom nedgången lurar ett plötsligt fall i oljepriset på måndagsmorgonen.

Måndagshandeln bjöd på breda uppgångar på Asienbörserna som stiger med omkring 1 procent över hela linjen. På Stockholmsbörsen var stämningen mer skeptisk och efter tio minuters handel hade OMXSPI backat med 0,2 procent medan OMXS30 faller med 0,5 procent.

Inför öppningen pekade terminerna på en uppgång på omkring 0,7 procent. Ett plötsligt fall i oljepriset vid 8:30 satte dock punkt för de glada minerna. Terminerna för Brent-oljan hade vid tjugo minuter över nio backat med 2,6 procent medan WTI-terminen föll med 2,2 procent. Bägge handlas nu för mindre än 31,5 dollar per fat.

Bland storbolagen tog kullagertillverkaren SKF täten för nedgången och aktien backar med 1,9 procent följt av industrikoncernen Sandvik som faller med 1,7 procent.

Även tobaksbolaget Swedish Match fick en sur start på börsveckan och aktien backar med 1,7 procent. Nomura Equity Research sänkte på måndagen sin rekommendation för Swedish Match till minska från neutral. Riktkursen höjs till 286 kronor från 283 kronor.

På plussidan gick livsmedelsbolaget Axfood starkast på måndagsmorgonen och aktien stiger med 1,7 procent i den inledande handeln. Aktien fick på morgonen en höjd rekommendation till behåll från tidigare sälj av SEB.

Carnegie ser en uppsida på 30 procent för vitvarubolaget Electrolux och sätter en riktkurs på 235 kronor. Analyshuset pekar på att aktien handlas med 20 procent rabatt mot de europeiska konkurrenterna och tror att bolagets tillväxt kommer hålla i sig. Det framgår av en kommentar från 21 januari. Aktien backade med 0,4 procent i den inledande handeln.

Tyck till