ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Stockholmsbörsen: Fingerprint mot strömmen

Ett svängigt oljepris var alltjämt i fokus på måndagsförmiddagen och styrde till synes börsutveckling.

Nettorörelserna var dock begränsade, med knappt hälften av OMXS30-aktierna på plus och drygt hälften på minus. Bäst gick Fingerprint Cards och Getinge, medan SKF förlorade mest.

Strax för klockan 13 var OMXS30-index ned 0,2 procent till noteringen 1.359. Aktier för 6,4 miljarder kronor hade då omsatts.

Det på fredagen snabbt stigande oljepriset fortsatte tidigt på måndagen uppåt till nivåer över 32,50 dollar per fat. En rejäl nedgång till klart under 31 dollar följde dock, innan en viss stabilisering ägde rum.

De europeiska börserna visade ett liknande handelsmönster, med en initial uppgång följd av kursfall och därefter en stabilisering nära nollstrecket. I Frankfurt var DAX-index ned 0,1 procent och i Paris var CAC40 ned 0,2 procent.

På råvarumarknaderna i övrigt noterades mindre uppgångar för basmetaller och ett guldpris som var upp 0,7 procent till 1.106 dollar per uns.

För biometribolaget Fingerprint Cards fortsatte de stora kursrörelserna, för dagen med en uppgång på 7 procent till börsens största omsättning.

Näst bäst gick medicinteknikbolaget Getinge, som adderade 1,5 procent.

I andra änden av OMXS30 återfanns SKF, som förlorade 2,5 procent. Även Alfa Laval, Volvo och Sandvik hörde till de större förlorarna. Flera analyshus har de senaste dagarna dragit ned sina riktkurser för verkstadsbolag.

Även storbankerna återfanns på förlorarlisten. SEB var svagast med en nedgång på 1,1 procent.

Utanför storbolagsindex steg bilsäkerhetsföretaget Autoliv 2,1 procent. Konkurrenten Takata har tvingats till nya återkallanden av flera miljoner fordon sedan ytterligare en person konstaterats ha omkommit till följd av defekter hos bolagets krockkuddar. Därtill har Swedbank upprepat sin köprekommendation med riktkursen 1.150 kronor inför fredagens bokslutsrapport.

Bland bolag med fordonskoppling steg även Trelleborg. SEB har höjt sin rekommendation för aktien till köp, från behåll. Aktien avancerade 1,7 procent.

Bilia, som har fått rekommendationen höjd till köp av Pareto Securities i spåren av den starka svenska bilförsäljningen, steg nästan 5 procent.

Uppåt var det även för Axfood. Aktien har uppgraderats till behåll av SEB, och steg 3 procent.

Handelsföretaget Bufab lyfte drygt 5 procent till 55,75 kronor. På fredagskvällen, efter marknadens stängning, rapporterade Danske Bank en inbördes affär om 3,85 miljoner aktier till kurs 60 kronor. Köpare är familjeägda Liljedahl Group.

Sämre gick det för Mycronicaktien, som fick sig en rejäl törn efter att Dagens Industri gett en säljrekommendation i måndagens tidning. Risken för att Mycronic befinner sig på toppen av en högkonjunktur bedöms som stor, menar tidningen. Aktien föll 9 procent.

Terminerna för de ledande amerikanska börserna pekade vid 13-tiden 0,2-0,3 procent ned.

 

 

 

 

 

 

Källa: Infront

Tyck till