ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

SEB: Därför närmar oljan sig botten

Hur långt kan oljan falla? SEB söker svaret i relation till andra energislag. Historiska data pekar mot en oljebotten omkring 25 dollar.

Oljeprisets relation till kolpriset de senaste 15 åren pekar mot en botten för oljeraset vid 25 dollar per fat, skriver SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i ett morgonbrev.

På måndagen handlades oljepriset Brent till drygt 31 dollar, försiktigt upp från som lägst 27 dollar i förra veckan men drygt 15 procent ned sedan årsskiftet. På 18 månader har oljepriset rasat med hela 70 procent.

Räknat per energienhet är oljan 3,5 gånger dyrare än kol i dagsläget. I snitt har dock oljan värderats sju gånger högre än kol under 2000-talet.

”I det perspektivet är alltså oljan alldeles för billig idag”, skriver Johan Javeus.

”Ytterligare en intressant aspekt i det sammanhanget är att vid samtliga tillfällen då oljepriset fallit kraftigt under 2000-talet så har prispremien relativt kol bottnat på 2,8. För att nå den nivån skulle oljan behöva falla till 25 dollar”, fortsätter han.

Oljans prispremie mot kol och andra energislag speglar oljans dominans som energislag för väg-, flyg- och sjötransporter.

Priserna på kol för omedelbar leverans föll i förra veckan under 50 dollar per ton för första gången sedan finanskrisen 2008-2009, rapporterar Reuters med hänvisning till spotpriser för såväl Europa som Australien.

Den globala efterfrågan på kol har stramats åt inte minst på grund av att storimportören Kinas aptit minskade med hela 30 procent under 2015. Samtidigt som Kinas industri trappat ned produktionstakten har jätteekonomin arbetat aktivt för att minska sitt kolberoende.

Vilken bank ger bäst sparränta? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till