ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rysk ekonomi krymper

  • Foto: TT
Rysslands bruttonationalprodukt (BNP) föll med 3,7 procent i fjol - till den lägsta årstakten sedan 2009, enligt preliminära beräkningar från landets statistikbyrå Rosstat.
Det var något mindre än väntat, men rubeln faller ändå.

Analytiker hade räknat med en nedgång på 3,8 procent i snitt, rapporterar Financial Times.

Detaljhandeln i landet föll enligt årssiffror med 10 procent i fjol, medan kapitalinvesteringarna föll med 8 procent. Även industriproduktionen föll, ned med 3,4 procent 2015 jämfört med året före.

Federal statistik från Ryssland visar samtidigt att arbetslösheten i landet låg på 5,8 procent i december, oförändrat jämfört med månaden före. Antalet arbetslösa personer hade i december lyft till 4,4 miljoner, upp med 432.000 jämfört med december 2014.

Samtidigt pressade landets höga inflation ned reallönerna i december med 10 procent jämfört med ett år tidigare. Det var en större nedgång än väntat och den 14:e månaden i rad med lägre reallöner.

Den ryska rubeln, hårt pressad av ett fallande oljepris, pressas nedåt till drygt 79 rubel per dollar efter statistiken. I förra veckan noterades en ny historisk bottennivå för rubeln, när en dollar som mest kostade nästan 86 rubel.

Tyck till