ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rocket Internet-notering "ett misstag"

  • Rocket Internets grundare Oliver Samwer vid börsnoteringen av företaget. Foto: Michael Probst/TT

Börsnoteringen av Rocket Internet var kanske ett misstag.
Det säger en ej namngiven styrelseledamot i det tyska startupkonglomeratet i Manager Magazins februariutgåva.

Den nyligen avgångne ordföranden Lorenzo Grabau ska ha ifrågasatt både Rockets börsnotering 2014 och den avbrutna noteringen av Hellofresh i höstas.

Styrelsen i Rocket beskrivs i det tyska månadsmagasinet som rådlös, irriterad och ofta bara nödtorftigt informerad om beslutspunkter samt om vad det kapital som Oliver Samwer tar in ska användas till.

Lorenzo Grabau, Rocketstorägaren Kinneviks vd och numera ledamot av Rockets styrelse, kommer enligt tidningens källor inte alls överens med den svårkontrollerade och impulsivt lagda Oliver Samwer, vars börsduglighet beskrivs som tveksam i reportaget.

"Det handlar om vida mer än personliga preferenser. Det svenska investmentbolaget har investerat mer än 1,3 miljarder euro i Samwers startupbolag inklusive Zalando. Om Rocket faller vacklar även Kinnevik", skriver Manager Magazin, som inte har någon kommentar från Kinnevik i sitt reportage.

Lorenzo Grabau ska ha försökt tydliggöra för Cristina Stenbeck hur fel han tyckte det var att satsa nästan alla kort på Rocket, uppges ha varit skeptisk till Rocket Internets börsnotering, samt har svårt för att med gott samvete gå i god för Oliver Samwer gentemot Kinneviks investerare.

Vid Rockets kapitalmarknadsdag i höstas gav Oliver Samwer ett antal utfästelser om kommande lönsamhet och börsnoteringar i innehaven, och Lorenzo Grabau ska då ha trott sig ha saker och ting under kontroll.

Sedan de strax därefter plötsligt aviserade och abrupt avbrutna planerna på att börsnotera Hellofresh handlar det dock för Kinnevik bara om att dra sig tillbaka så skadeslöst som möjligt, skriver Manager Magazin och nämner Kinneviks krympande Rocketandel, drygt 13 procent i dag mot tidigare 25 procent.

Enligt Manager Magazin väntar sig insiders inte någon börsnotering från Rocket Internets portfölj förrän 2017. Förra veckan rapporterade Bloomberg dock att finansiella rådgivare har utsetts till en börsnotering av Delivery Hero, som enligt vad hämtmatsbolagets vd Niklas Östberg sade i höstas skulle kunna noteras tidigast i slutet av 2016.

Rocket Internet handlas på måndagseftermiddagen på plus 3 procent för dagen och kursen 20:35 euro, strax under hälften av noteringskursen i oktober 2014.

Tyck till