ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Råvarupriserna gynnar Kina

De sjunkande priserna på råvaror har lett till låga importkostnader. Kina är ett av de länder som sparar stora pengar. Samtidigt riskerar landet att förlora sin position som världens största handelsnation.

Kina är den stora vinnaren på de låga råvarupriserna, enligt Kenneth Courtis, styrelseordförande för Starfort Holdings. Landet sparar cirka 320 miljarder dollar årligen på det låga oljepriset och ytterligare 140 miljarder dollar på metall, kol, energi och jordbruksprodukter som har fallit i pris, skriver Dagens Næringsliv.

De låga råvarupriserna har lett till betydligt lägre importkostnader för Kina som är ett växande land.

"Kina är den stora vinnaren på råvaruprisernas kollaps. En betydande del av besparingarna kommer landets befolkning till del", säger Kenneth Courtis, till Bloomberg.

Men det låga oljepriset kommer inte att hålla i sig, spår allt fler experter.

"Det kommer att bli en första utbudsvåg från Iran men när den är över kommer det att vara oförändrat, och jag tror att det är då man börjar se möjligheten för oljan att vända", säger Ivan Szpakowski, analytiker vid Citigroup, till Bloomberg News.

Ivan Szpakowski räknar med att Brentoljan kommer att kosta 41 dollar under tredje kvartalet, för att under årets sista kvartal stiga till 52 dollar.

Den kinesiska handelsstatistiken för 2015 visar att handeln föll med sju procent och att importen föll med 13,2 procent. Siffrorna kan leda till att Kina förlorar sin position som världens största handelsnation till USA, vars handelssiffror presenteras i nästa vecka.

Tyck till