ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Räntorna sjunker

Förra veckans positiva avslutning för risksentimentet har i viss mån kommit av sig i denna veckas inledning. Europaräntorna handlas något lägre, oljan sjunker åter och börserna är överlag ned.

Tyska räntor handlas 1-2 punkter ned, och även USA-räntorna sjunker i Europahandeln. Oljepriserna steg rejält i fredags, med Brent upp till 32,80 dollar per fat som högst, men har vänt ned under måndagen med Brent på drygt 31 dollar.

Måndagens agenda är sparsam men bjuder i alla fall på tyska IFO-index, som speglar näringslivets sentiment. Detta sjönk till 107,3 i januari från 108,6 föregående månad, väntat var 108,4. Nulägesindex sjönk till 112,5 från 112,8 medan det framåtblickande indexet sjönk till 102,4 från 104,6.

IFO noterade att den tyska ekonomin inte förmår frikoppla sig från inbromsningen på tillväxtmarknaderna, och exportförväntningarna har dämpats. Konsumtionen står däremot väl upp och den sammantagna bilden är "ambivalent".

Efter Davos står centralbankerna i fokus denna vecka.

ECB-rådsledamoten Klaas Knot sa i helgen att det låga oljepriset har positiva effekter som stöttar återhämtningen, men samtidigt är "irriterande" för centralbanksfolk eftersom den återigen begränsar inflationen, som redan är alltför låg.

I förra veckan flaggade ECB-chefen Mario Draghi för att de kommer tvingas revidera ned sin inflationsprognos i mars, och gav även en tydlig indikation om att de då kan vara nära att lätta ytterligare på penningpolitiken som en respons till förändrade villkor.

Commerzbank konstaterar att trots ECB:s program för tillgångsköp så finns det inte så mycket positivt att säga om de marknadsbaserade inflationsförväntningarna.

"Medan de långsiktiga förväntningarna i viss mån har frikopplats från den senaste tidens nedgång i oljepriset, så är de fortsatt nedpressade av hög global riskaversion. Vår analysmodell visar att inflationsförväntningarna fortsatt inte är förankrade vid 2 procent. Detta stöttar våra förväntningar om att ECB kommer att lätta på penningpolitiken igen", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

På onsdag avslutar Federal Reserve sitt FOMC-möte, denna gång utan presskonferens eller nya prognoser.

JP Morgan skriver att då Fed väntas avvakta nya åtgärder så kommer FOMC-uttalandet att hamna i fokus. De förväntar sig inga förändringar i den framåtblickande guidningen, eftersom den redan inte har några åtaganden.

"Ledamöterna kommer troligen att erkänna den senaste inbromsningen i tillväxten, och säga att de tror att den kommer visa sig vara tillfällig, och betona nedåtriskerna för inflationen", skriver JP Morgan.

Uttalandet kan också reprisera språkbruket från september, och lyfta risker från "den senaste tidens globala ekonomiska och finansiella utveckling". Uttalandet bör signalera att en åtstramning inte kommer i mars och att ribban ligger högt för ytterligare räntehöjningar i år.

Möjlighet till en mer utförlig redogörelse för Feds hållning kommer den 10 februari, då Fed-chefen Janet Yellen håller sitt halvårsvisa tal inför kongressen.

På fredag håller Bank of Japan sitt första räntemöte för året, men inga penningpolitiska förändringar väntas där heller.

"Bank of Japan är långt ifrån att nå 2 procents inflation. Riskerna stiger för ytterligare åtgärder, men jag tror inte att det kommer att ske denna vecka", sa Sean Callow på Westpac Banking till Bloomberg News.

Haruhiko Kuroda, chef för Bank of Japan, sa i Davos i helgen att han inte delar marknadernas pessimism om världsekonomin och tror inte att Kinas ekonomi kommer att dämpas kraftigt. De är samtidigt fortsatt vaksamma mot utvecklingen på finansmarknaderna och för ekonomin, och BOJ-chefen sa att turbulensen på finansmarknaderna har varit större än förutsett.

På valutamarknaden har yenen stärkts något till 118,30 mot dollarn, som samtidigt tappat något till 1,082 mot euron. Jämfört med före ECB-signalerna i förra veckan handlas dock euron fortsatt svagare.

Svenska räntor är 1-2 punkter ned överlag medan kronan stärkts 2 öre mot dollarn och 1 öre mot euron från nivåerna vid fredagens stängning.

På måndagen ska riksbankschef Stefan Ingves tala under rubriken "Är vi på väg in i en ny finansiell storm?", men inget förskrivet publiceras.

Senare i veckan kommer KI-barometer (onsdag), arbetslöshet, detaljhandel och handelsbalans (torsdag) samt utlåningen till hushållen (fredag).

Tyck till