ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Kronan starkare

Den nya veckan inleds med stigande börser i Asien på måndagen, efter att fortsatta uppgångar för oljepriserna fått USA-börserna att klättra ytterligare något efter svensk stängning i fredags.

Samtidigt steg USA-räntor med kortare löptider, medan de längre sjönk tillbaka något och rör sig sidledes tidigt på måndagen.

Tidigt på måndagsmorgonen är den tioåriga USA-räntan ned 3 punkter till 2,06 procent, från svensk stängning i fredags.

Investerare kommer att försöka räkna ut de ekonomiska konsekvenserna av helgens snöovädret "Jonas", eller "Snowzilla" som det också kallades. Snöovädret blev ett av de värsta i nordöstra USA sedan 1800-talet och gav bland annat rekordmycket snö i New York.

Stora snöstormar brukar alltid drabba företag och konsumentaktiviteter, som detaljhandel och bilförsäljning, timlöner, industriproduktion, byggande och leveranser.

Ingen tung statistik väntas från amerikanskt håll i dag, men senare i veckan blir det bland annat räntebesked från Federal Reserve (onsdag) och första utfallet för BNP-tillväxten under fjärde kvartalet.

Tidningen Wall Street skriver att Fed kommer att hålla fast vid sina prognoser om stabil tillväxt och räntehöjningar trots turbulensen på finansmarknaderna sedan årsskiftet.

"Det finns en chans att januari-uttalandet kommer att vara mindre duvaktigt än marknadens aktörer hoppas", sa Michael Hanson, ekonomi vid Bank of America Merrill Lynch till tidningen.

Fed-chefen Janet Yellen kommer inte att hålla någon presskonferens efter veckans möte, men hon får möjlighet att förklara hur Fed tänker när hon håller sitt halvårsvisa tal inför kongressen den 10 februari.

Japanska räntor pekar svagt nedåt, Tokyobörsen pekar uppåt och yenen är marginellt svagare mot dollarn på måndagen.

Statistik under natten visade att den japanska exporten minskade med 8,0 procent i december jämfört med samma månad året före. Analytiker hade förväntat sig en nedgång med 7,0 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Importen minskade med 18,0 procent, väntat var en nedgång med 16,4 procent.

Överskottet i handelsbalansen var också mindre än väntat i december.

På fredag håller Bank of Japan sitt första räntemöte för året, men inga penningpolitiska förändringar väntas enligt marknadsaktörer.

Haruhiko Kuroda, chef för Bank of Japan, sa i Davos i helgen att han inte delar marknadernas pessimism om världsekonomin och tror inte att Kinas ekonomi kommer att dämpas kraftigt.

Han sade att den japanska arbetsmarknaden blir allt stramare och att den "måttliga återhämtningen" i Japan kommer att fortsätta.

Huvud-KPI kan komma att förbättras "avsevärt" och BOJ kommer att göra "vad som krävs" för att nå inflationsmålet. Det finns inga begränsningar när det gäller centralbankens verktyg.

BOJ-chefen sade också att de noga bevakar utvecklingen på finansmarknaderna och för ekonomin, och att turbulensen på finansmarknaderna har varit större än förutsett.

På fredag väntas också japansk statistik som arbetslöshet, KPI och preliminär industriproduktion, alla för december.

På valutamarknaden handlas dollarn till 118,66 mot yenen, upp från 118,54 i fredags, medan euron är stabil strax över 1,08 mot dollarn.

Kronan är 2 öre starkare mot både dollarn och euron.

På veckans europeiska makroagenda finns bland annat IFO-index (i dag) och preliminär KPI från Tyskland, BNP-estimat från Storbritannien, preliminär KPI och konjunkturbarometer från euroområdet.

Här hemma väntar en tung makrovecka, statistikmässigt, med ny konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet (onsdag), arbetslöshet, detaljhandel och handelsbalans (torsdag) samt utlåningen till hushållen (fredag).

Redan i dag, måndag, har Riksbankschef Stefan Ingves möjlighet att kommentera King/Goodfriend-rapporten i samband med att han deltar i ett seminarium om finansiella risker. I ett tal som inte publiceras ska riksbankschefen tala under rubriken "Är vi på väg in i en ny finansiell storm?".

Tyck till