ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

"Norge inte i kris"

  • Norges statsminister Erna Solberg och finansminister Siv Jensen möter pressen efter måndagens krismöte. Foto: TT
Oljeprisraset slår stenhårt mot norska företag. Men ekonomin är under kontroll och regeringen har muskler att agera. Det försäkrade statsminister Erna Solberg efter måndagens krismöte med en rad toppekonomer.

"Totalt sett befinner sig den norska ekonomin inte i kris", betonade Norges statsminister Erna Solberg efter måndagens extrainkallade krismöte i oljeprisrasets spår, enligt Bloomberg News.

De norska företagen har dock påverkats kraftigt av den överraskande stora nedgången i oljepriset, och läget i de norska oljeregionerna är kritiskt, enligt Erna Solberg.

Norges bank-chefen Öystein Olsen liksom flera av bankernas chefekonomer och tunga ekonomiprofessorer stod på gästlistan när förmiddagen ägnades åt samråd med statsministern och finansminister Siv Jensen.

”Vi fick besked om att den politik vi för är förnuftig. Huvudsammanfattningen från ekonomerna är att den fungerar, men att vi kan göra mer på investeringar i infrastruktur, kompetens och i skattesystemet”, sa Erna Solberg efter mötet, enligt Dagens Näringsliv.

Det går inte att räkna med att oljepriset stiger igen på kort sikt, fortsatte statsministern men tillade att Norge är väl förberett att hantera de utmaningar som väntar.

Finansminister Siv Jenssen tillade att de nuvarande åtgärderna för att mildra oljebromsen i norsk ekonomi tveklöst har effekt, men betonade samtidigt att regeringen har beredskap att agera ytterligare vid behov. Regeringen utesluter inte fler finanspolitiska stimulansåtgärder i de vårbudget som läggs fram i maj.

Norges Bank-chefen Öystein Olsen sa till journalister på måndagen att bilden av Norges ekonomi är i huvudsak densamma som före jul, samt att oljeprisfallets spridningseffekter på ekonomin kommer att ge sig tillkänna gradvis.

Han påpekade att den norska kronans historiskt svaga växelkurs samtidigt stöttar ekonomin genom att stärka konkurrenskraften för norsk export.

I mitten av december skrev Norges Bank end sin BNP-prognos till svaga 1,1 procents tillväxt för Norge 2016. Framför allt såg centralbanken svagare utsikter än tidigare för privatkonsumtionen och företagens investeringar jämfört med föregående prognos i september.

Jobbslakten i den viktiga norska oljeindustrin uppgår till omkring 30.000 färre jobb sedan prisraset inleddes 2014.

Måndagens rådslag var andra gången den norska regeringen kallar till krismöte med anledning av oljeprisfallet. Förra gången var i januari 2015, även då steg oron för effekterna av oljeprisraset. Men då handlades oljan till omkring 50 dollar, till skillnad från omkring 30 dollar på måndagen.

Tyck till