ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Norge i krismöte

  • Foto: Colourbox

Norges statsminister Erna Solberg har kallat finansministern och centralbankschefen till ett extrainsatt krismöte i oljeprisrasets spår.

På måndagens förmiddag kallades finansminister Siv Jensen och Norges Bank-chefen Öystein Olsen till ett extrainsatt krismöte om Norges oljestinna ekonomi hos statsminister Erna Solberg.

En rad andra toppekonomer träffar också statsministern under måndagen. Bland dem finns Hilde Björnland, professor vid Handelshögskolan i Oslo och ledamot i svenska Finanspolitiska rådet, liksom Swedbank Norges chefekonom Harald Magnus Andreassen.

”Det finns många osäkerhetsfaktorer i norsk ekonomi, och det är viktigt för mig att ta råd av olika tunga ekonomområden”, sa statsministern till norska Dagens Näringsliv på fredagen.

”Jag har därför bett om ett möte med centralbankschefen och några centrala norska ekonomer”, fortsatte hon.

Det är andra gången den norska regeringen kallar till krismöte med anledning av oljeprisfallet.

Förra gången var i januari 2015, även då steg oron för effekterna av oljeprisraset. Men då handlades oljan till omkring 50 dollar, till skillnad från omkring 30 dollar på måndagen.

Handelsbanken Norge tolkar i ett morgonbrev det hastigt sammankallade rådslaget som att regeringen vill övertyga Norges Bank om att ytterligare stimulanser av ekonomin ska gå via räntepolitiken, snarare än finanspolitiken - för att bemöta den oljebroms som slår mot hela ekonomin.

Oljeprisets dramatiska fall uppmäts till omkring 70 procent sedan nivåerna kring 110 dollar sommaren 2014, och det har fortsatt ned i början på 2016.

Norges Bank skrev i december ned sin prognos till magra 1,1 procents BNP-tillväxt för Norge 2016. Det innebär en fortsatt inbromsning från 2015, då tillväxten minskade till omkring 1,5 procent från 2,3 procent föregående år.

Den norska kronans fall med 15 procent mot euron på ett år, styrräntesänkningar under fjolåret och stora finanspolitiska stimulanser är krafter som redan verkar för att mota oljesmällen. Samtidigt räknas antalet jobb som försvunnit i den viktiga oljeindustrin till 30.000, med spridningseffekter som ännu anses svåra att uppskatta.

Norges Bank har flaggat för beredskap att sänka styrräntan ytterligare från nuvarande 0,75 procent och marknaden räknar kallt med en kommande sänkning.

Tyck till