ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Norden: Oljan skapade rekylstämning

Ett oljepris på minus satte stopp för de senaste dagarnas börsrally på Nordenbörserna som backade i måndagshandeln, undantaget Köpenhamn.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades kring klockan 17 0,1 procent lägre till nivån 920.

En viss rekylstämning låg i luften på Nordenbörserna som lyfte rejält förra veckan efter rally i oljan samt duvaktiga uttalanden från Mario Draghi.

"Draghi stoppade lite av blödningen förra veckan men frågetecknen kring den globala ekonomin har inte försvunnit. Investerare har börjat tappa tron på aktievärderingarna. Det är svårt att acceptera nuvarande värderingar om världen håller på att sakta in", sade Peter Garny, chef för aktiestrategi vid Saxo Bank, till Bloomberg News.

Brentoljan, som rusade två siffrigt förra veckan, backade 2 procent vilket tydligast pressade OBX-index i Oslo som sjönk 1 procent. Statoil, som rusade 8,4 procent i fredags, gav tillbaka 3 procent och var således den största indexpressaren.

Åt andra hållet gick börsen i Köpenhamn där OMXC20 stängde 0,8 procent högre. En av de bäst presterande aktierna var Jyske Bank som avslutade 3 procent högre efter att tidvis varit upp 9 procent, den bästa bankaktien i Europa. Banken har aviserat att den nått sitt mål om 10 procents avkastning på eget kapital efter tidigare varnat för låga nivåer på ROE.

Börsen i Helsingfors följde i stort sina motsvarigheter på kontinenten, OMXH25 tappade 0,4 procent. Hyfsad omsättning syntes i Wärtsilä som tappade 1,2 procent. Verkstadsbolaget är ett av de första bolagen som öppnar böckerna för det fjärde kvartalet, på onsdag kommer rapporten.

Tyck till