ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Lars Gullstedt är död

En av Sveriges mest berömda fastighetsmagnater är död, skriver Expressen. Lars Gullstedt avled i december i sitt hem i Florida, 80 år gammal.

1955 kom Lars Gullstedt till Sverige från Yttermark i Finland, 20 år gammal och med 400 kronor på fickan.  Han började som hantlangare på byggen men snart startade han sitt första egna företag

Under 1970- och 1980-talet byggde han så upp ett fastighetsimperium där kronan på verket blev Infra City i Upplands Väsby bredvid motorvägen ut mot Arlanda. Högst upp i komplexet inredde Lars Gullstedt sin egen trevåningssvit på nätta 600 kvadratmeter.

Höjdpunkten i Lars Gullstedts karriär var när kungen i september 1991 invigde det 24 våningar höga hotellet.

På toppen var Lars Gullstedt också favorit i veckopressen. Han bodde på ett slottet Gripsnäs vid Mälaren och hade fester med långa gästlistor. Det var på Gripsnäs brygga Lars Gullstedt stod 1991 när en stor båt närmade sig.

”Kungen ropade från båten med kikaren i hand. ’Jag såg på långt håll att du stod på terrassen med en drink i handen så jag tänkte att vi skulle gå in och hälsa och se hur du har det.’ Jag var mycket glad, lycklig och stolt”, berättade han efteråt.

Under OS i Barcelona 1992 förtöjde den svenska miljardären sin lyxyacht Lady Colette mitt i stan. Där hade han tre kungar på fest samtidigt, svenska kungafamiljen, Spaniens kung Juan Carlos och exkung Konstantin från Grekland.

Ett år senare var miljarderna borta och Lars Gullstedt försatt i personlig konkurs.

När Di i en intervju 2006 frågade fastighetskungen om han blev för kaxig svarade han:

”Jag kanske blev för stor, men själv tyckte jag inte att jag var stöddig.”

Ett stort fastighetsprojekt i Atlanta, USA, blev Lars Gullstedts fall. Här köpte han elva kvarter för att bygga GLG Park Plaza med bland annat fyra skyskrapor. Investeringen beräknades till 2,5-3 miljarder dollar. Men när den första skyskrapan, GLG Grand Tower, stod klar fanns det ingen som ville hyra kontorslokalerna.

Bubblan hade spruckit och fastighetskrisen svepte med Lars Gullstedt. I juli 1993 försattes han i konkurs på Gota Banks begäran, den största personliga konkursen sedan Ivar Kreuger. I runda slängar var Lars Gullstedt skyldig SEB 1 miljard kronor och statliga Venantius lika mycket.

Den amerikanske författaren Tom Wolfe var uppenbart inspirerad av Lars Gullstedts öde när han skrev sin stora roman ”En riktig man” (A man in full).

”Jag var nämnd några gånger, men namnet var förvrängt. Tänkte skriva och tala om det när de gjorde film av boken, men brydde mig inte om det”, har Lars Gullstedt sagt till Di om romanen.

Efter konkursen fortsatte den före detta miljardären att arbeta.

”Jag jobbar med mina barns fastigheter och med deras finansbolag. De försörjer mig, håller med bil, lägenhet och kreditkort. På vintern bor jag i Florida där jag hamnade efter att ha träffat boxaren Ingemar Johansson som blev en god vän”, sa han.

Lars Gullsted avled i december i fjol i USA där han bodde på vintrarna.

”Det var hjärtat som gav upp. Pappa somnade in i sin säng”, säger sonen Mikael Gullstedt till Expressen.

Tyck till