ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Italiens finansminister kritiserar ECB för bankraset

ECB borde ha kommunicerat tidigare och tydligare kring de frågeformulär om dåliga lån som man skickat till flera banker i eurozonen, sade Italiens finansminister Pier Carlo Padoan i Davos på måndagen enligt Dow Jones Newswires.

Bland annat Reuters rapporterade söndagen den 17 januari att ECB hade skickat ut formulär till flera banker i eurozonen om deras höga nivå av dåliga lån. Det spädde enligt handlare på en oro som fanns i marknaden om hälsan i det italienska banksystemet.

Det dröjde till torsdagen och Mario Draghis presskonferens innan ECB klargjorde att formulären hade skickats till banker i hela eurozonen och att det hela syftade till att hitta "best practice" för hanteringen av dåliga lån.

Flera italienska banker som hade rasat på börsen, Monte Paschi hade fram till och med onsdagen tappat 46 procent av sitt marknadsvärde, steg då kraftigt. Allra kraftigast steg Monte Paschi med en uppgång på 43 procent.

"Det får inte hända. Det är inte så man hanterar en bankunion", sade Padoan som tyckte att ECB tidigare borde sagt att det rörde sig om ett rutinärende och det inte berodde på att man var särskilt orolig för de italienska bankerna.

Tyck till