ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

IS hotar slå till mot Europa

  • Fransk säkerhetspolis. Foto: TT

Terrororganisationen IS planerar en storskalig attack mot Europa, rapporterar nyhetsbyrån AFP och hänvisar till en rapport från europeiska polisbyrån Europol. Men det finns inga detaljer om polisbyrån känner till en specifik terrorplan.

Enligt AFP släppte Europol en rapport på måndagen där man slår fast att Europa står inför den största risken att drabbas av ett allvarligt terroristdåd på tio år.

Det är terrororganisationen IS som är anledningen till den ökade hotbilden. Det senaste året har terrororganisationen bytt strategi och inriktar sig nu främst mot internationella mål, med "särskilt fokus på Europa", slår Europol fast. Ett exempel är attackerna mot Paris, skriver polisbyrån.

"Det finns all anledning att tro att IS, IS-inspirerade terrorister eller andra religiöst inspirerade terrorgrupper, kommer att genomföra en terrorattack någonstans i Europa igen, men särskilt i Frankrike, med syfte att orsaka många offer i civilbefolkningen", skriver Europol i rapportens slutsats.

Europol föreslår därför ökat samarbete mellan EU-länderna för att stoppa eventuella terrordåd.

Byrån skickade tidigare i dag ut ett meddelande om att man skapar ett center för att hantera just terrorhotet mot Europa, European Counter Terrorism Centre.

Terrorexperten Magnus Ranstorp säger att det trots den förhöjda hotbilden inte finns någon anledning till oro för vanliga européer.

”Det är viktigt att inte låta sig skrämmas för mycket av den här typen av information, och i stället ha tilltro till att polisen och säkerhetstjänsten gör sitt jobb”, säger han i en intervju i Expressen-TV.

Tyck till