ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ingves säker om valutainterventioner

  • Foto: TT
Riksbankschefen Stefan Ingves är ännu så länge förtegen om de förslag som kom i en rapport förra veckan. Men han är säker på att det är Riksbanken som har rätt att besluta om valutainterventioner.

"Vi följer det regelverk som finns", säger Ingves till reportrar efter ett seminarium på måndagen.

Riksbanksledningen beslutade i början av januari att möjliggöra för interventioner på valutamarknaden, för att sänka kronans värde och få upp inflationen.

När två utredare- professor Marvin Goodfriend och lord Mervyn King, tidigare brittisk centralbankschef - i förra veckan avlossade en rad kritiskt baserade förslag om hanteringen av svensk ekonomi tyckte de att det i lag bör slås fast att det är regeringen, inte Riksbanken, som beslutar om växelkursregimen. Finansmarknadsminister Per Bolund har också sagt att det kan finnas behov av diskussion kring hur ramverket bör vara utformat.

Men Ingves är alltså säker på Riksbankens mandat:

"Valutainterventioner är en del av penningpolitiken", valutakurssystem fastställs däremot av regeringen.

Han vill inte säga om han i dag föredrar interventioner framför sänkt ränta, och heller inte om ekonomins utveckling den senaste tiden gjort att interventioner ryckt närmare.

"Det kan jag inte gå in på i dagsläget utan skulle det bli aktuellt så kommer vi att berätta om det".

"Nu jobbar vi oss vidare mot nästa penningpolitiska beslut den 10 februari", fortsätter Ingves.

Goodfriend och King hade långtgående förslag om att bland annat stöpa om Riksbankens direktion, göra om inflationsmålet och förtydliga mandatet för svensk makrotillsyn.

Förslagen går nu ut på remiss, och Ingves vill inte kommentera vad han tycker om de enskilda delarna.

"Nu ska vi ta oss en funderare på det som står här och sedan återvänder vi till vår syn, och det blir väl någon gång i början på maj".

Tyck till