ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ingen säker hamn

Sedan Stockholmsbörsen toppade i april 2015 har nedgången bland branscherna varit bred. Ingen har hittills skonats helt även om det finns ljuspunkter.

Det har varit en tuff start på börsåret 2016. Kursnedgången som inleddes i april förra året har ökat i både bredd och hastighet. 

Hittills i år har börsen fallit med lite drygt 7 procent, men sett sedan toppnivåerna från april i fjol är den ned 16 procent. En nedgång som därmed börjar närma sig definitionen för en så kallad björnmarknad som brukar inträffa efter nedgångar på runt 20 procent. 

Bland branscherna finns det fram till dags datum ingen som är på plus mätt från börstoppen. Traditionellt sett vid konjunkturoro väljer marknaden ofta att rotera in i branscher som uppfattas som trygga hamnar. En strategi som inte riktigt har fungerat i denna nedgångsfas. 

Traditionellt cykliska bolag med koppling till fallande råvarupriser har utvecklats sämst med Stockholmsbörsens råvaruindex på minus 30 procent sedan toppen i april. 

Värst drabbat är stålbolaget SSAB som brottas med stor överkapacitet i branschen. Aktien har backat med 60 procent. Lundin Mining, vars tillgångar pressas av bland annat fallande kopparpriser, har backat med 45 procent. Så länge råvarupriserna faller ses ingen omedelbar återhämtning bland råvarubolagen. 

En populär tillflyktsort har tidigare varit telekommunikation där bolagen historiskt har bjudit på stabilt kassaflöde och generösa utdelningar. De två största bolagen Telia Sonera och Tele 2 har dock backat med 24 respektive 30 procent sedan i april förra året. Att bolagen ger en hög direktavkastning på 6-7 procent har varit en klen tröst och ingen säker hamn i den här nedgången.

Bäst har konsumentvarubolagen klarat sig. Flera av dem har defensiva kvaliteter med verksamhet som inte påverkas av svängningar i konjunkturen i lika hög utsträckning. Swedish Match är ett av dessa bolag som har klarat sig betydligt bättre än index med en uppgång på 10 procent sen börstoppen i april. 

En annan bransch som har skördat framgångar på börsen är fastighetsbolagen. Trots en kraftig nedgång för många fastighetsindex hittills i år så sticker många bolag fortsatt ut med stora kursuppgångar. Ett av dessa är Balder som sedan apriltoppen har stigit med 20 procent. 

Fortsätter börsen sin resa nedåt lär sektorer som hittills har klarat sig under de värsta nedgångarna dras med i fallet framöver då investerare vill säkra sina vinster. 

Tyck till