ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Höjt betyg sänker grekiska låneräntor

Den krisdrabbade grekiska statens låneräntor trycks nedåt sedan ratinginstitutet S&P höjt kreditbetyget för det krisdrabbade landet med ett steg till B-minus.

Enligt S&P motiveras det höjda betyget av att marknadens förtroende för Grekland har stärkts då landets regering sedan i höstas anpassar sig till lånevillkoren i landets tredje stödprogram sedan den finansiella kollapsen 2010.

Greklands regering, med vänsterledaren Alexis Tsipras som premiärminister, befinner sig just nu i ett svårt läge pressad av långivarna att genomföra impopulära pensionsreformer. Lånevillkoren har lett till en ny våg av strejker i landet, men S&P räknar med att Tsipras och långivarna kommer att nå en kompromiss i frågan under de kommande månaderna.

Det höjda betyget kan innebära att Europeiska centralbanken börjar inkludera grekiska statspapper när banken gör sina månatliga stödköp på eurozonens obligationsmarknad på 60 miljarder euro.

Räntan på Greklands tioåriga statsobligation har under måndagsförmiddagen fallit till 9,6 procent, ned från 10,2 procent i förra veckan.

I juli i fjol, när många befarade att Grekland skulle tvingas lämna eurozonen, låg samma ränta på nästan 20 procent.

Tyck till