ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hedgefonder tog hem blankningsvinster i oljepriset

  • Foto: TT

Hedgefonder passade förra veckan på att plocka hem blankningsvinster i oljan. Totalt minskade de korta positionerna i WTI-oljan med 8,4 procent. Det skriver Bloomberg.

Det har varit mycket fokus på oljan den senaste tiden och i skrivande stund har oljepriset backat med drygt 15 procent sedan i årsskiftet.

Bakom nedgången lurar oro över att turbulensen på den kinesiska marknaden ska dra ner efterfrågan parallellt med att Irans återtåg på den globala oljemarknaden ökar utbudet. Förra veckan varnade Internationella energirådet, IEA, för att marknaden kan drunkna i överutbud.

Samtidigt har aktörer som spekulerat i fallande oljepriser börjat plocka hem sina vinster på allvar. Mellan den 12 och 19 januari minskade blankningarna i WTI-oljan med 8,4 procent, skriver Bloomberg.

”Ett oljepris under 30 dollar per fat översteg mångas vildaste förväntningar. Vid den punkten börjar man bara plocka hem vinsten”, säger Andrew Lebow, partner på Commodity Research Group till Bloomberg.

Vinsthemtagningen var vältajmad då oljepriset rekylerade kraftigt uppåt under slutet av förra veckan i det största tvådagarsrallyt sedan september 2008.

”Det är en tillfällig studs. Det här är ett tillfälle att lada om vapnet på den korta sidan”, säger John Kilduff, partner på hedgefonden Again Capital till Bloomberg.

På måndagen visade oljepriset återigen röda siffror. Terminerna för både WTI och Brent-oljan backade med drygt 3,6 procent och handlades vid 10-snåret för strax under 31 dollar per fat.  

Vilken bank ger bäst sparränta? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till