ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Det ska du hålla koll på i rapportfloden

  • Kina står i fokus menar Jonas Olavi, chef för taktisk tillgångsallokering på Alfred Berg Foto: Chinaout

I veckan är det dags för den svenska rapportfloden att ta sin början. Här är huvudpunkterna som experterna tycker du ska hålla koll på.

Nu är det dags för de svenska bolagen att presentera resultaten för det fjärde kvartalet 2015. Stockholmsbörsen har i skrivande stund backat med 7,3 procent sedan årsskiftet och frågan är om rapporterna kan muntra upp den sura börsstämningen.

”Jag tror inte rapportperioden blir så upplyftande. Tittar man på tredje kvartalet 2015 så var det en överväldigande del av de nordiska bolagens rapporter som ledde till nedrevideringar av estimaten för 2015 och 2016. Jag tror att det kommer vara ungefär samma trend och att rapporterna kommer innebära att man tar ned estimaten ytterligare”, säger Mattias Sundling, aktiestrateg på Danske Markets.

Enligt Mattias Sundling så är det framförallt förväntningarna på marginalförbättringar som kommer bli problematiska då förväntningarna på försäljningstillväxten redan är väldigt försiktiga.

”Jag tror dock inte att det är något större problem då vi har haft ett så kraftigt nerställ och det knappast ligger några jätteförväntningar. Det som är anmärkningsvärt är att förväntningarna har kommit ner så mycket som de gjort”, säger Mattias Sundling.

”Det gäller att hålla koll på bolagens prognoser och vad analytikerna gör med estimaten för 2016. Jag tror de kommer skära ned lite gran men det har marknaden redan sagt”, fortsätter han.

Något som komplicerar bilden ytterligare är USA där vinstcykeln enligt Mattias Sundling ser ganska ansträngd ut.

”Jag tror absolut inte att vi får en recession i USA under 2016 men det finns en risk att det blir nolltillväxt eller recession i vinster. I Norden och Europa ser det bättre ut och jag tror vi får se en vinsttillväxt på 4-5 procent i nordiska bolag”, säger han.

Är det några bolag som är extra intressanta att hålla ögonen på?

”Det som blir intressant är cykliskt och om de klarar marginalprognoserna under 2016. Där är jag inte jätteoptimistisk men många av dem har kommit ner värderingsmässigt”, säger Mattias Sundling.

Jonas Olavi, chef för taktisk tillgångsallokering på Alfred Berg, tror att det kommer vara samma huvudfokus i den kommande rapportfloden som för det tredje kvartalet 2015.

”Det kommer handla om Kina och hur det står till med tillväxten, framförallt inom industrin, och om man ser lite positiva tecken från Europa. Vi kan förnimma en del positiva indikatorer när vi kollar på makrodata, sentiment och analys. Har det börjat äta sig in i bolagens syn och resultat?”, säger han.

De senaste månaderna har kantats av oro kring den globala tillväxten och Jonas Olavi säger att mycket nu handlar om att få bekräftat om det så illa ställt som marknaden befarat.

”Inom industrin och framförallt gruvnära så ser det fortsatt jobbigt ut men tjänstebolagen har med all säkerhet haft en ganska hygglig utveckling. Jag är inte speciellt orolig för rapporterna då man har ställt ner förväntningarna samtidigt som kurserna kommit ner. Så den här rapportperioden kan mycket väl lugna ner tillväxtoron”, säger Jonas Olavi.

Enligt Jonas Olavi har den senaste tidens marknadsoro varit lite överdriven. Mycket tack vare en otydlig kinesisk penningpolitik som marknaden haft svårt att förstå.  

”Det har skapat en osäkerhet som kanske förvärrats i takt med att de försökt stabilisera aktiemarknaden och valutakursen. Därmed kommer det vara högintressant hur det gått för industribolagen i Kina. Skulle de spä på oron och säga att det är tvärstopp så får index svårt att lyfta”, säger han.

Är det något bolag som du tycker ska bli extra spännande?

”Atlas Copco är alltid bra då de har en syn som är flerdimensionell och kan mäta konjunkturen på flera olika sätt. SKF har historiskt sätt varit väldigt duktiga på att guida och jag tycker man får en bra konjunkturell bild av deras rapport. Så de två blir kanske mest intressanta ur ett konjunkturellt bedömningsperspektiv”, säger Jonas Olavi.

FACTORING: Låt bankerna slåss om dig som kund. (Extern tjänst)


Tyck till