ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

De egna leden ökar trycket på S

Socialdemokraterna skakas av usla opinionssiffror och nu börjar missnöjet pyra i de egna leden. Kravet på S-ledningen är att man tar förtroendekrisen på allvar och agerar.

Budskapet från partisekreteraren Carin Jämtin är att hon inte är nöjd med 23,2 procent och att S måste bli bättre på att berätta om sin politik.

Men många i partiet anser att opinionskrisen är betydligt djupare än så och kräver att den egna partiledningen agerar.

”Löfven skulle behöva göra ett rejält omtag”, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

”Och som regeringschef tycker jag att han ska överväga en regeringsombildning”, fortsätter han.

Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, anser att Socialdemokraterna befinner sig i en förtroendekris.

”Det är väldigt, väldigt allvarligt, det inser alla. För närvarande verkar det inte som att svenskarna har förtroende för partiet och partiledningen”, säger han.

Den nedåtgående trenden i opinionen har pågått länge. Socialdemokraterna har i dag betydligt större stöd bland äldre och glesbygdsbor än bland unga och storstadsbor.

Den tidigare partisekreteraren Lars Stjernkvist, kommunstyrelseordförande i Norrköping, ser med oro på de rekordlåga opinionssiffrorna.

Han anser att trovärdigheten är ”ordentligt rubbad” när det gäller partiets förmåga att leva upp till sina löften om jobben och välfärden.

”Där tycker jag att det är förståeligt om en hel del människor tvivlar på vår förmåga att åstadkomma det vi pratar om”, säger han.

I valrörelsen försökte Socialdemokraterna hamra in budskapet att Sverige håller på att gå sönder. Partiet riktade även frän kritik mot alliansens skattesänkningar.

Men enligt Lars Stjernkvist blir det ett trovärdighetsproblem om inte kritiken följs upp och matchas med konkreta reformer.

”Om vi ska klara utmaningarna inom välfärden måste vi vara beredda att försvara ett högt skattetryck och då får vi inte vara så försiktiga som vi har varit”, säger han.

Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, efterlyser en tydligare vision om vad Socialdemokraterna och regeringen vill med Sverige.

”Det har varit en otydlighet kring regeringen och det drabbar Socialdemokraterna. Man vill så mycket och pratar om allting och det kanske inte alltid funkar”, säger hon.

Jimmy Jansson i Eskilstuna är inne på samma linje och anser att Socialdemokraterna saknar svar på många av de frågor som väljarna ställer sig i dag.

”Socialdemokratin måste förmedla en bild av vad man vill med Sverige. Man måste lägga fram de stora välfärdsreformerna som hittar rakt in till Sveriges familjer ”, säger han.

Han anser även att regeringssamarbetet med Miljöpartiet är problematiskt och pekar särskilt ut uppgörelsen om flyktingpolitiken.

”Jag tror inte att det inger så jättestort förtroende när man har en regeringsföreträdare som står och säger att de fattat beslut som de inte gillar. Här tar S stryk för att man regerar ihop med MP”, säger han

Jimmy Jansson vill se en bred blocköverskridande lösning och kan även tänka sig ett samarbete mellan S och M.

”Precis som vi gärna fastnar i lite mer pengar till a-kassan och sjukförsäkringen kan Moderaterna fastna i skattesänkningar. Tillsammans skulle vi kunna ta tag i de problem som folk oroar sig för.”

Även Lars Stjernkvist anser att regeringen hamnat i ett mycket tufft parlamentariskt läge, som är svårt att ta sig ur.

”Den låsning vi har på grund av blockpolitiken gör att vi hela tiden tvingas samarbeta med Vänsterpartiet. Det är klart att jag skulle önska ett samarbete över blockgränsen”, säger han.

Göran Dahlström i Katrineholm vill inte öppet ge sig in i diskussionen om vad partiet gör fel eller vad som krävs för att vända utvecklingen.

”Jag har naturligtvis mina tankar och åsikter, men de behåller jag för mig själv. Det som händer just nu är en mätning av om man har förtroende för att de som leder landet gör det på rätt sätt”, säger han.

Tyck till