ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"Siffrorna förstärker oron inom Socialdemokraterna"

  • Tommy Möller, professor i statsvetenskap. Foto: TT
Stödet för S rasar. I lördagens Sifomätning är M störst och Alliansen klart större än de rödgröna. Stefan Löfven har sämre siffror än till och med Håkan Juholt.
Det politiska läget blir därmed allt mer tillspetsat.

"Siffrorna förstärker oron inom Socialdemokraterna, triggar den kritiska och missnöjda opinionen inom Moderaterna som tycker att man ska vara hårdare mot regeringen och stärker de krafter inom Alliansen som vill blåsa nytt liv i Allianskonceptet", säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Sifos januarimätning, som publicerades i Svd och GP, gav Socialdemokraterna 23,2 procent av väljarstödet, minus 2,8 procentenheter. M fick 25,6 procent, en ökning med 3,5 procent. Socialdemokraternas siffra är den lägsta sedan Sifo började sina mätningar 1967. Inte ens under Håkan Juholts tid låg S under 24 procent.

"Det här är oerhört usla opinionssiffror. De leder förstås till en stigande nervositet inom socialdemokratin", säger Tommy Möller.

Sådan nervositet leder till att förtroendevalda på alla nivåer börjar oroa sig för att det minskade väljarstödet ska resultera i en osäker framtid.

"Man börjar fråga sig vad som ska hända med det egna mandatet. Sådan oro var en avgörande faktor när Juholt tvingades bort. Det är så det fungerar, men det är förstås en avgörande skillnad att Stefan Löfven faktiskt är statsminister", säger Tommy Möller.

Uppgången för M och nergången för S är tydlig och statistiskt säkerställd. S-debattören och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är mer konfunderad över att M går fram än av att S tappar. Hans teori är att S-väljare vill bort från partiet och att de inte längre tycker att det finns några skäl att gå till Sverigedemokraterna, samt att småpartierna är ointressanta. Vill man då överge S är Moderaterna enda alternativet, resonerar Ljunggren.

"När skeppet håller på att sjunka simmar man mot den största ön", säger Stig-Björn Ljunggren.

Men opinionssiffrorna är inte ett problem enbart för Socialdemokraterna. Även Moderatledningen har, trots uppgången, ett växande bekymmer i form av en intern opinion som vill tvinga fram en regeringskris. Så sent som i förra veckan argumenterade flera distrikt för en misstroendeförklaring mot utrikesminister Margot Wallström i spåren av Kommunal-skandalen.

Fortsätter fler mätningar visa den här utvecklingen blir det förstås inte mindre tyst på de kritiker inom Moderaterna som upplever lamhet från partiledningens sida.

"Men M-ledningen försöker bygga upp någonting inför valet 2018. Den här uppgången kommer lite för tidigt för dem", säger Tommy Möller.

Tyck till