ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

S opinionsras beskrivs som katastrof

  • Foto: TT

Stödet för S rasar. I lördagens Sifomätning är M störst och Alliansen klart större än de rödgröna. Stefan Löfven har sämre siffror än till och med Håkan Juholt.
Partiledningen kommer att tvingas ur sin handlingsförlamning, säger s-debattören och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Sifos januarimätning ger S 23,2 procent av väljarna och partiet backar med 2,8 procentenheter. M får 25,6 procent, en ökning med 3,5 procent. Socialdemokraternas siffra är den lägsta sedan Sifo började sina mätningar 1967.

Ord som kris och katastrof präglar söndagens mediekommentarer. Svenska Dagbladets politiske reporter Göran Eriksson skriver i en analys att de dåliga opinionssiffrorna för S, och de starka för M, är ett hot mot Stefan Löfvens regering. Ett nyval blir allt mindre skrämmande för de borgerliga för varje mätning som liknar Sifos januarimätning, enligt Göran Eriksson.

"Så det här är mer än en mätning av Stefan Löfven. Det är en fara för den rödgröna regeringen", skriver Eriksson.

Stig-Björn Ljunggren är mer konfunderad över att M går fram än av att S tappar. Hans teori är att S-väljare vill bort från partiet och att de inte längre tycker att det finns några skäl att gå till Sverigedemokraterna och att småpartierna är ointressanta. Vill man då överge S är moderaterna enda alternativet, resonerar Ljunggren.

När skeppet håller på att sjunka simmar man mot den största ön, säger Stig-Björn Ljunggren.

En förklaring till Socialdemokraternas dåliga resultat är, säger Stig-Björn Ljunggren, att höstens omläggning av migrationspolitiken skett nästan utan opinionsbildning.

Man har inte argumenterat tillräckligt för omläggningen och ger intryck att inte regera.

GP:s Gunilla Grahn-Hinnfors skriver i sin analys att opinionssiffrorna stärker de krafter inom Moderaterna som vill fälla regeringen, senast i förra veckan när flera M-distrikt ville ha misstroendeförklaring mot utrikesminister Margot Wallström i spåren av Kommunal-affären.

"Om Stefan Löfven har det jobbigt är det inte så värst mycket lugnare för moderatledaren Anna Kinberg Batra. Det interna trycket för att fälla regeringen ökar för varje dag", skriver Grahn-Hinnfors.

Tyck till