ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Miljarder över för AF

Samtidigt som regeringens arbetslöshetsmål ser allt svårare ut att nå fortsätter Arbetsförmedlingen att skicka tillbaka miljardbelopp till staten.

Arbetsförmedlingen har under många år haft problem att göra av med sina pengar. En som upprördes över det här i sin roll som oppositionspolitiker var Ylva Johansson (S), i dag arbetsmarknadsminister.

”Jag tycker det är skandal. Här avsätts pengar för att få ned arbetslösheten med aktiva åtgärder och så använder man inte pengarna”, sa hon till Di för två år sedan.

Men nu har den rödgröna regeringen hamnat i en liknande sits. Det visar en granskning som Di har gjort.

I fjol fick Arbetsförmedlingen över 2,9 miljarder kronor, a-kassan undantagen. Pengarna som skulle användas för att hjälpa arbetslösa, funktionshindrade och nyanlända, 40 procent i ersättningar och resten kostnader för insatser och program.

”Mer än hälften av det vi skickar tillbaka beror på att arbetslösheten faktiskt har sjunkit”, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Men det är inte hela förklaringen.

”Flera av de nya program som regeringen har lanserat är samverkansprojekt med landets kommuner, vilket har tagit tid att få på plats”, säger han.

Ett av regeringens stora vallöften i valupptakten var extratjänster i välfärden som enligt ursprungsplanen skulle sysselsätta 24.000 långtidsarbetslösa fullt utbyggt och ersätta kritiserade Fas 3. Men förseningarna har varit många och åtgärden har skalats ned i flera steg. I december i fjol deltog totalt 31 personer i åtgärden.

En annan är traineetjänster för unga. I valrörelsen hette det att åtgärden skulle sysselsätta 32.000 unga.

Nu har ribban sänkts och samtidigt har det tagit tid att få fram platser. I slutet av förra året sysselsatte åtgärden 44 ungdomar.

Elisabeth Svantesson som är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna är kritisk.

”Det går trögt för regeringens satsningar. Det är ett problem eftersom det är många som står utanför som kan behöva stöd för att komma tillbaka”, säger hon och pekar på att det är ett problem att regeringen sätter allt hopp till en offentlig sektor som ”inte har öppnat dörren”.

Mikael Sjöberg delar bilden av en kommunsektor som inte mäktar med.

”Vårt samarbete med kommunerna började precis komma i gång när flyktingmottagandet exploderade. Det gör att kommunerna inte har resurser att arbeta inom utbildningskontrakt och traineetjänster.”

Men Irene Wennemo, som är statssekreterare hos Ylva Johansson, tror att det vänder.

”287 kommuner har kommit in med avtal med Arbetsförmedlingen om hur man jobbar med de svåra grupperna”, säger hon.

Också den förra regeringen hade problem med åtgärder som inte lyfte. I mitten på förra mandatperioden visionerade den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt om 30.000 yrkesintroduktionsjobb, jobb varvat med utbildning eller handledning. Åtgärden har levt vidare under den nuvarande regeringen men har som mest bara haft en bit över 1.100 deltagare.

Summerat över de senaste fem åren har Arbetsförmedlingen skickat tillbaka nästan 19 miljarder kronor, varav närmare 10 miljarder avsåg insatser och program.

”Det spelar ingen roll vilken färg regeringen har haft. De sista åren har vi fått för mycket pengar. Både vi och regeringen har en tendens att underskatta de tider det tar för nya program att komma upp i full volym”, säger Mikael Sjöberg.

Tidigare gjorde Arbetsförmedlingen samtidigt sken av att klara av mer än man gjorde, enligt Mikael Sjöberg.

”Jag tog över en myndighet som inte var ärlig mot regeringen.”

Tyck till