ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Mardrömssiffror för S i ny mätning

  • Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven. Foto: TT

Socialdemokraterna (S) tappar väljare, främst till Moderaterna (M).
I en ny Sifo-undersökning blir statsminister Stefan Löfvens parti omsprunget av M och ligger på rekordlåga siffror.
Alliansen får 42,8 procent, de rödgröna 37,2.

M landar på 25,6 procent, plus 3,5 procentenheter sedan motsvarande mätning i december, enligt en Sifo-undersökning beställd av Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet.

Oväntat, enligt M-partisekreteraren Tomas Tobé. Men partiet har känt av ett ökat självförtroende.

Anna Kinberg Batra har lagt förslag om ordning i ekonomi, att vi ska ha tillfällig flyktingpaus och fler jobb. Den linjen uppskattas hos allt fler.

Socialdemokraterna tappar nästan 3 procentenheter och hamnar på 23,2 procent. Skräcksiffror för regeringspartiet och den lägsta siffran för dem sedan Sifo startade mätningarna 1967.

"De har aldrig haft ett så lågt stöd, inte så länge vi har mätt i alla fall", säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till GP.

Partisekreteraren Carin Jämtin skriver i ett mejl till TT att S måste tydligare prioritera välfärden och främst få fler i jobb: "Vi har haft ett utmanande år bakom oss och det här är en opinionssiffra som jag verkligen inte är nöjd med".

Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitetet, säger att regeringen har haft en svår period när många flyktingar kommit till Sverige.

Man har då fått ta till lösningar som man innan i valkampanjer inte har flaggat för, det kan uppfattas som en politik som regeringen för utan att ha planerat för den. Att väljarna uppfattar att det inte ger förtroende för regeringens möjligheter att styra landet.

Löfvens parti har haft svårt att få in sina traditionellt starka frågor om välfärd och sysselsättning i migrationspolitiken. Där har M lyckats bättre, enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Debatten har skett på en borgerlig spelplan, anser Hinnfors, vilket skadat S och kommer vara svårt att bryta, enligt Hinnfors.

Det är kanske en viss uppförsbacke att vrida sig ifrån det sättet att formulera problemen och i stället göra dem mer socialdemokratiska.

I gruppen under 50 år skulle bara 18 procent rösta på S. I landets tre största städer ligger stödet på 17,5–20,2 procent. S tappar i storstäderna, men enligt Sjörén är underlaget så litet att man inte ska dra för stora växlar på det.

I övrigt är det små förändringar. Sverigedemokraterna backar 0,8 procentenheter. Kristdemokraterna går framåt och hamnar precis över fyraprocentsspärren.

Tyck till