ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

UD:s krisberedskap granskas

Flodvågskatastrofen i Asien 2004 och kriget mellan Israel och Hizbollah i södra Libanon 2006: Exempel på dålig respektive bättre krishantering av utrikesdepartementet (UD).

Nu ska Riksrevisionen granska hur dagens konsulära krisberedskapsorganisation i UD och andra myndigheter skulle fungera i skarpt läge.

Riksrevisionen påpekar den fräna kritik regeringen fick efter tsunamikatastrofen. Men sedan dess har en helt ny organisation för att hantera större kriser utomlands byggts upp, och regeringen hävdar nu att beredskapen är god.

Frågan påverkar allmänhetens förtroende för staten, och dessutom har den nya organisationen aldrig granskats av någon oberoende part. Detta i kombination med att antalet svenskar som skulle kunna drabbas utomlands ökar är goda skäl till att genomföra granskningen, anser Riksrevisionen.

Arbetet ska vara klart i juni i år.

Tyck till