ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Svartlistad advokat mister uppdrag

Advokat Sven A Olsson, som förts upp på en amerikansk sanktionslista, har tvingats lämna flera uppdrag efter påtryckningar från svenska banker.
"Det är stötande, säger Advokatsamfundets Anne Ramberg", som kräver att regeringen agerar.

Den 22 december fördes affärsadvokaten — som länge företrätt den ryske oligarken Gennadij Timtjenko — upp på amerikanska finansdepartementets sanktionslista, som används för att sätta press på Ryssland i Ukrainakonflikten. Nu, en månad senare, märks svartlistningen tydligt.

Sanktionerna är tänkta att drabba företag som ägs till minst 50 procent av svartlistade personer. Men för Olsson har de indirekta effekterna blivit långt större.

"Problemet är att bankerna överreagerar och tar kontakt med bolag jag arbetar med och säger att de inte kan vara bank för företaget om jag sitter kvar. Det är bolag där jag uppträder som advokat och styrelseledamot som jag inte äger någonting i", säger Sven A Olsson.

Sedan sanktionerna trädde i kraft har advokatens American Express-kort slutat fungera och hans franska bankkonto, som han använder för att betala räkningar till familjens lägenhet i Paris, sagts upp. En betalning från ett europeiskt företag har fastnat på vägen.

Sven A Olsson kallar situationen "Kafkamässig" och ska i veckan påbörja processen med att försöka bli borttagen från listan. Samtidigt fortsätter han att företräda Timchenko-sfären.

"Som advokat har jag ingen anledning att sluta arbeta med de bolagen. Det vore fegt och felaktigt. Det vore kanske bekvämare för mig att pudla och lämna allting, men inga amerikanska myndigheter ska tala om för mig vilka bolag jag ska arbeta med. Ska en advokat vika ner sig på det sättet?"

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg kallar svartlistningen "oerhört obehaglig".

Att identifiera advokaten med klienten och förhindra dem att utföra sina arbetsuppgifter brukar man göra i icke-demokratier. Det blir en utpressningssituation. Ytterst handlar det om allas rätt att få ett ombud, säger Ramberg.

Advokatsamfundet analyserar situationen och planerar att kontakta regeringen.

"Sveriges regering borde agera i det här fallet", säger Anne Ramberg.

Utrikesdepartementet känner till att advokaten svartlistats, men har inte öppnat något ärende för att vidta åtgärder.

Tyck till