ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dr Doom: Läget är klart värre än i somras

  • Nouriel Roubini. Foto: Peter Schneider / TT

Vi är inte inne i en global finanskris. Men läget är klart värre än i somras, när aktiemarknaden föll på Kinaoro men sedan återhämtade sig relativt snart.
Det säger den amerikanska professorn Nouriel Roubini, ofta kallad Dr Doom, på plats i Davos.

Aktiemarknaden är redan i en korrektion – och det finns risk att det utvecklas till en fullständig ”bearmarket”.

Nouriel Roubini radar upp en hel del orosmoln, även om han inte tror att det vi upplever nu är början på det som skedde 2008, när finanskrisen slog till.

Men det krävs att centralbankerna stimulerar ekonomin, i Kina, i USA och i Europa.  Smatidigt varnar Nouriel Roubini för att detta kanske inte hjälper.

”Vad  händer om centralbankerna vidtar aggressiva åtgärder och marknaden ändå inte reagerar? Då har vi verkligen problem”, konstaterar han.

I Kina blir det en tuff landning, vilket enligt professorn innebär en 6-procentig tillväxt i år, som kan sakta ned till 5 procent de närmaste åren.

”Men det här kommer att göra marknaden orolig, eftersom man oroar sig för att det bir värre”, säger han.

I USA har centralbanken begått ett misstag som höjt räntan, tror han. Och risken är överhängande att Fed gör nya misstag, genom att höja i mars. Janet Yellen borde vänta åtminstone till juni, tycker Nouriel Roubini. 

ECB å andra sidan skickar duvaktiga signalerat om att det kommer ytterligare åtgärder framöver, men gör inte tillräckligt nu.

”Marknaden förväntar sig det nu”, säger Nouriel Roubini.

Fallande vinster i USA och på andra håll, risk för att det kalla kriget i Mellanöstern utvecklas till ett riktigt, riktigt hett krig är också faktorer han varnar för.

Oljepriset stimulerar visserligen de amerikanska konsumenterna, och borde vara bra för aktiemarknaden. Men det är samtidigt riktigt dåliga nyheter för de stora oljebolagen som därmed tynger aktiemarknaden. Flera av oljeexportörerna får dessutom problem av kreditrisker i marknader som Venezuela, Ryssland och även i Gulfstaterna, säger han.  

Risken är att det blir konkurser i oljesektorn som sedan sprider sig till övriga delar av kreditmarknaden, inte minst högriskobligationer.

”Till det kommer lägre företagsvinster, i USA och även utanför”, säger Nouriel Roubini.

Tyck till