ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bloomberg satsar 8,5 miljarder för att nå Vita huset

  • Foto: Thibault Camus / TT
Förre borgmästaren i New York Michael Bloomberg har gett sina medarbetare i uppdrag att lägga upp en plan för en presidentvalskampanj, skriver New York Times.

Den 73-årige Bloomberg ska ha meddelat vänner och medarbetare att han är beredd att spendera åtminstone 1 miljard dollar, motsvarande 8,5 miljarder kronor, av egna pengar för en oberoende kampanj inför presidentvalet i november.

Enligt New York Times kommer Bloomberg att bestämma sig senast i början av mars om han ställer upp i valet.

Bloomberg ser en öppning om republikanerna nominerar Trump eller Ted Cruz och demokraterna bestämmer sig för Bernie Sanders, skriver New York Times.

Affärsmannen Bloomberg var New Yorks borgmästare 2002 till 2013. Han har tidigare varit både demokrat och republikan, men är nu oberoende. Han har starka band till Wall Street och har liberala sociala värderingar.

Bloomberg rankas som nummer 14 i Forbes lista över världens rikaste med en förmögenhet på 35,5 miljarder dollar,motsvarande 305 miljarder kronor. Som jämförelse ligger den republikanske presidentaspiranten Donald Trump på plats 405 på Forbes lista med 4,1 miljarder dollar, motsvarande 32 miljarder kronor, i förmögenhet.

Ingen oberoende har vunnit ett presidentval i USA, men Bloomberg kan, om han ställer upp, påverka valutgången. 1992 kandiderade affärsmannen Ross Perot som oberoende, något som en del tror hjälpte Bill Clinton att besegra sittande presidenten George W Bush.

Tyck till