ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Århundradets snöstorm rammar USA

Washington DC kläddes snabbt in i ett tjockt lager snö när monsterstormen drog in över den amerikanska huvudstaden. Minst åtta människor har dött i spåren efter snöovädret, som paralyserar trafiken längs USA:s östkust.

"Jag vill vara mycket tydlig. Vi ser att det är en mycket kraftig storm. Den kan få dödliga följder", varnade stadens borgmästare Muriel Bowser inför ovädret som tidningen Washington Post valt att benämna "Snowzilla".

Stormens officiella namn är — i sammanhanget beskedliga — "Jonas".

Ovädret över Washington och Baltimore kommer enligt den amerikanska vädermyndigheten NWS att kulminera under lördagen med fortsatt kraftigt snöfall och iskalla vindar som väntas tillta i styrka. Meteorologerna spår att över sex decimeter snö — mer än på närmare 100 år — kommer vräka ner över den amerikanska huvudstaden innan stormen väntas bedarra framåt söndagen.

Den drar sig under lördagen norrut mot New York och stormvarningen gäller stora delar av USA:s östkust. Totalt väntas runt 85 miljoner amerikaner, en fjärdedel av landets invånare, i ett tjugotal delstater påverkas.

Hittills rapporteras minst åtta människor ha mist livet i stormrelaterade trafikolyckor.

Mer än 6 000 flygavgångar har ställts in bland annat svenska SAS, rapporterar BBC och katastroftillstånd har utfärdats i delstaterna Tennesse, North Carolina, Virginia, Maryland, Pennsylvania, District of Columbia samt i delar av andra delstater. I Washington har man tagit det ovanliga beslutet att stänga ner stadens kollektivtrafik och bilister uppmanas att hålla sig borta från vägarna.

Många har förberett sig på stormen genom att bunkra basvaror — redan innan de första snöflingorna fallit kom rapporter om varuhus som tömts på sina lager.

Flera nöjes- och sportevenemang har också ställts in, bland annat en NHL-match i Washington och två utsålda konserter med countrysångaren Garth Brooks i Baltimore.

Samtidigt har snö för ovanlighetens skull även fallit i flera delstater i södra USA, där tiotusentals drabbats av strömavbrott.

Tyck till