ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tyska storbanken är nu mindre än danska branschkollegan

  • Tungt för Deutsche Bank. Foto: TT

Danske Bank är nu större än tyska storbanken Deutsche Bank, sett till börsvärde. Den största banken i Europas största ekonomi är alltså mindre än sin danska motsvarighet.

Nu har Deutsche Bank ett börsvärde på drygt 23,6 miljarder euro, vilket motsvarar drygt 219 miljarder kronor, att jämföra med Danske Banks börsvärde på 23,8 miljarder euro, alltså drygt 221 miljarder kronor. Det är Bloomberg som uppmärksammar tronskiftet.

Mätt med börsvärde är Nordea den största av de svenska storbankerna med ett värde på totalt 360 miljarder kronor. Swedbank, Handelsbanken och SEB har ett börsvärde mellan 180-200 miljarder kronor.

Deutsche Bank har haft en tuff vecka då man vinstvarnat på grund av rättskostnader. För det tredje kvartalet rapporterade man också en brakförlust på 6,2 miljarder dollar, motsvarande 53 miljarder kronor.

Vd:n John Cryan tillträdde i juni 2015 och har aviserat långtgående omstruktureringar. Personalen ska skäras ned med 15.000 anställda och verksamhet med ytterligare 20.000 anställda ska avyttras. Trots det har aktien backat med drygt 35 procent det senaste året. Vd:n John Cryan sa i också november 2015 att bankanställda har för mycket betalt.

Även branschkollegan Credit Suisse planerar neddragningar och att sparka tusentals personer.

Efter finanskrisen har de stora bankernas regleringsbörda succesivt ökat betydligt, något som gör att lönerna och bonusarna inte är lika vidlyftiga. Deutsche Bank kapade 2014 (det senaste året som siffror finns tillgängliga) den totala bonuspoolen för de anställda med drygt 16 procent. Även andra europeiska storbanker som Barclays, UBS och Credit Suisse kapade de anställdas bonusar.

Tyck till