ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Sparexperten: Passa på att fynda på börsen

  • Nordnets sparekonom Joakim Bornold. Foto: TT / Jesper Frisk

Dras inte med i börsdeppen. Efter den svaga inledningen är det läge att fylla på med mer aktier i portföljen enligt Nordnets sparexpert.

Hur ska man göra? Hur ska man tänka? Var står börsen om ett år? Efter den turbulenta inledningen på börsåret är det många frågor från småspararna.

”Till och från kommer den här typen av oroligheter. När du väljer att investera en del av dina besparingar i aktier måste du vara med på att börsen är sådan här emellanåt”, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Med en rejäl nedgång i ryggsäcken och svarta tidningsrubriker om oro kring var den globala konjunkturen egentligen är på väg är det frestande att hoppa av tåget och sälja. Expertrådet är ändå samma som det brukar låta: sitt still i båten.

”Om man vill vara lite hård kan man säga att det finns många strategier men att följa löpsedlarna har inte varit en vinnande sådan”, säger Joakim Bornold.

Han tar istället sikte på rapportperioden som inleds nästa vecka och tror att marknaden kan svänga.

”Förväntningarna är ganska låga nu så jag tror att rapporterna kommer att visa att det inte är så illa som det ser ut”, säger Joakim Bornold.

För den som ändå vill stuva om i portföljen är nedgången ett bra tillfälle att bestämma sig för en risknivå och byta ut en del bolag som redan finns på önskelistan. Joakim Bornold tipsar om den norska oljefondens strategi med 60 procent aktier och 40 procent fondinnehav, en fördelning om kan skiftas beroende på hur stor exponering mot aktier man vågar sig på.

”Det handlar om vilken risknivå du vill ha i portföljen men det viktiga är att du följer strategin slaviskt när du viker in på den”, säger Joakim Bornold.

Den stora fördelen med strategin är att det betyder aktieköp när börsen går ner och sedan försäljningar när den vänder upp för att behålla balansen i portföljen.

”Det är just nu ett jättebra läge för de som inte redan gör det att hoppa på den strategin och fylla på med mer aktier”, säger Joakim Bornold.

Han tror att många, både professionella förvaltare och vanliga småsparare, frestas att sälja nu för att skydda de senaste årens vinster. Men även om börsen kan dyka nedåt igen tror Joakim Bornold att vändningen kommer förr eller senare.

”Jag är ändå positiv, jag tror att börsen kommer att stänga på plus i år”, säger Joakim Bornold.

Vilken bank ger högst sparränta? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till