ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Sågar Riksbankens räntebana

  • Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: TT

Granskarna Mervyn King och Marvin Goodfriend sågar Riksbankens räntebanan fullständigt, lite i skuggan av deras övriga kritik. Men den uppskattas av många som en del i centralbankens strävan mot öppenhet.

Räntebanan infördes i Sverige 2007 med inspiration av Norge och Nya Zeeland, som ett led i Riksbankens strävan att bli världens mest transparenta centralbank, med öppenhet och tydlighet som ledord.

Tanken var att vägleda marknaden och allmänheten genom med Riksbankens bästa bedömning av styrräntans utveckling på tre års sikt. Den är ”en prognos och inte ett löfte”, som riksbankschefen Stefan Ingves brukar säga.

Ekonomiprofessorerna Mervyn King och Marvin Goodfriend sågar däremot räntebanan vid fotknölarna, i samband med deras granskningsrapport som publicerades på tisdagen.

”Räntebanan är ett stort misslyckande”, säger Mervyn King, tidigare centralbankschef för Bank of England, till Di.

”Den har mestadels inte alls väglett marknaden, som helt enkelt inte trott på den.”

Räntebanan har ofta pekat väldigt fel. Det har att göra med utredarnas huvudkritik – att riksbanksdirektionen förlitat sig alltför enögt på de egna tjänstemännens inflationsprognoser, och att prognoserna i sig lutat för tungt mot stelbenta beräkningsmodeller.

Riksbankens rapporter, protokoll och tal 2010-2014, som varit underlag för den färska granskningsrapporten, bjuder på ”absurd” läsning om räntebanan, anser Mervyn King.

Granskningsrapporten beskriver riksbanksdirektionens dividerande om räntan på tre års sikt, i en högst osäker omvärld, som ”surrealistisk”.

”Räntebanan har också tagit mycket tid och energi som direktionen kunna lägga på annat, viktigare arbete”, säger Mervyn King.

I arbetet med sin rapport har utredarna dock slagits av hur svenska tjänstemän och politiker verkligen gillar idén med räntebanan. Därför vill de inte föreslå att den skrotas helt.

Som en i raden av rekommendationer uppmanar utredarna i stället till en särskild utredning av räntebanans eventuella nytta, såhär långt.

Samtidigt ska Riksbanken måna om och helst ytterligare vidga sin öppenhet, anser King och Goodfriend.

Sedan 2007 publicerar Riksbanken protokoll från sina räntebeslutande möten där varje direktionsmedlem får stå för sina utläggningar i eget namn. Det är unikt i världen.

Utredarna föreslår bland annat att även direktionens förberedande möten, som inte innefattar räntebeslut, protokollförs och publiceras för allmänheten.  

Tyck till