ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rekordbilliga flygpriser spås fortsätta ned

Flygpriserna rasar och ännu lägre priser väntar. "Det är en perfekt storm för konsumenterna", säger resesöktjänsten Travelmarkets vd.

Stockholm-Los Angeles för 3.450 kr eller Stockholm-Tokyo för 3.924 kronor – tur och retur.

Det är två exempel på flygsträckor som just nu noterar de billigaste snittpriserna någonsin i jämförelseverktyget Svenskt flygprisindex, där Travelmarket sammanställer nominella prisuppgifter sedan 2009 för ett tjugotal utländska destinationer.

Eftersom priserna ansågs rekordlåga 2009, i finanskrisens kölvatten, kan de nya lägstanoteringarna utropas till alla tiders prisrekord, enligt Travelmarkets vd Ole Stouby.

Flygresor från Stockholm till Bangkok har halverats sedan 2010, enligt prisjämförelsetjänsten. Bangkokflyget kostar nu i snitt strax under 4.500 kronor för avresa vecka 7, vid bokning fyra veckor i förväg.

Oljeprisraset, omkring 40 procent på ett år, ger flygbolagen utrymme att pressa priser i den allt hårdare konkurrensen.

Antalet flygstolar ökar också markant efter den stora expansionen hos framför allt flera Gulfbaserade flygbolag som Qatar och Emirates, samtidigt som kundernas reslust svalnat efter höstens terrordåd i bland annat Paris och Egypten.

Dessa faktorer har skapat en ”perfekt storm för konsumenterna”, säger Ole Stouby

”Den prispress vi ser nu kommer att fortsätta under hela 2016. Oljepriset ser inte ut att komma upp märkbart och konkurrenssituationen blir allt hårdare. Ännu mer flygkapacitet är på väg ut på marknaden”, fortsätter han.

”Jag tror vi får se 10 till 15 procent billigare priser på interkontinentala flyg i år än jämfört med 2015, som också var ett år med många rekordlåga priser.”

Kan det ändå bli prisstegringar på sikt, med eventuella klimatskatter på flyg?
”Det är en svår fråga. Men det tror jag inte. Flygskatter i olika länder är ingen framkomlig väg. Resorna ökar så mycket ändå. Däremot är det positivt att nya flygmaskiner och flygsätt är mycket mer bränsleekonomiska snåla än tidigare.

Bara på ett år är prisraset stort på vissa långsträckor. Exempelvis har flyg till Bangkok och Dubai i mitten av februari blivit hela 27 respektive 18 procent billigare.

Även på flyg inom Europa är det storrea, under trycket av lågprisbolagen. Snittpriset på Londonflyg har halverats på ett år.

Jämför factoring och sänk kostnaderna för ditt företag! (Extern tjänst)

Flygpriser, vecka 7
Flygsträcka
Prisförändring ett år, %
Snittpris, kr
Sthlm-Bangkok -27 4404
Sthlm-New York + 9 3136
Sthlm-Dubai -18 2318
Sthlm-Los Angeles -12 3445
Sthlm-London -56 208

*Tur och returresa v 7. Max transfertid 8 timmar. Priser fyra veckor före avresa, ekonomiklass inkl skatter, exkl bagageavgift etc.
Källa: Svenskt flygprisindex

Tyck till