ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Oljeraset: ”Det är katastrof”

Prisras på kol och olja pressar ned även elkontrakt mot nya bottenrekord.
Nu hotar fortsatt kraftverksdöd och nya storförluster. Svenska elproducenter, inklusive Vattenfall, är bland de värst drabbade i hela Europa, varnar analytiker.

Elkrisen som bland annat fått statliga Vattenfall att varna för förtida avveckling av hela den svenska kärnkraften ser ut att förvärras ytterligare. Anledningen är den senaste tidens ras för bland annat kol och olja, men även utsläppsrätter på koldioxid, som skickar nya chockvågor över redan pressade elproducenter.

”Oljepriserna faller som en sten och drar med sig både kol och utsläppsrätter nedåt. Det har i sin tur fått priserna på elkontrakt att fortsätta falla i hela världen”, säger Olav Johan Botnen, senior analytiker på Markedskraft, en norsk ledande rådgivare inom energihandel.

Elterminskontrakt för flera år framåt i tiden handlas nu till rekordlåga priser.

”Det är katastrof för många elproducenter. Sannolikt värst för svenska, finska och danska producenter eftersom de har bland de högsta kostnaderna, bland annat med höga skatter”, säger Olav Johan Botnen, och poängterar att inte bara kärnkraftsägarna utan de allra flesta elproducenter oavsett produktionsslag kommer att drabbas av de fortsatta prisfallen.

En kraftig nedgång i elpriserna har de senaste åren kastat in många elproducenter i den värsta krisen hittills. Redan i fjol såg sig Vattenfall, Eon och Fortum tvingade att stänga fyra av de tio svenska reaktorerna, vilket utlöste förluster på över 32 miljarder kronor.

Och prisfallet på terminsmarknaderna, där elproducenter normalt prissäkrar stora delar av sin framtida produktion, är alltså inte över. Priset för kommande årskontrakt i Norden är nu cirka 18 öre/kWh, mot knappt 28 öre i somras.

Det är en nedgång med drygt 35 procent bara det senaste halvåret.

Som Di har berättat väntas statens största bolag Vattenfall inom kort redovisa nya rekordförluster för helåret 2015.

Och tidigare i veckan kom beskedet att Fitch sänker kreditbetyget för kraftkoncernen, främst med hänvisning till att de sänkta elpriserna väntas slå igenom när bolagets prissänkningar löper ut de närmaste åren.

Och någon ände på stålbadet för elproducenterna är inte i sikte.

”De låga terminspriserna kommer att göra tillvaron riktigt sur för många producenter med nedskrivningar, röda resultatsiffror, nedstängningar av produktion och strypta investeringar som följd”, säger Christian Holtz.

Prisrallyt på spotmarknaden innebär ingen räddning, hävdar analytikerna bestämt. Att dagspriserna på den nordiska elbörsen i dagarna skjutit i höjden är bara en tillfällig pristopp.

Så fort kylan ger vika väntas elspotpriserna falla tillbaka de mycket låga nivåer som rådde i fjol.

Men medan många elproducenter får ställa in sig på riktigt tuffa tider, så är elkunderna stora vinnare på de rekordlåga elpriserna.

”För svenska elanvändare är det naturligtvis väldigt fördelaktiga elpriser i nuläget. Fram till 2020 räknar vi och marknaden med fortsatt låga elpriser. Men på längre sikt är osäkerheten om priserna stor och beror bland annat på en rad faktorer som marknadsdesign, utvecklingen för kärnkraften och utbyggnaden av förnybar kraft”, säger Christian Holtz.

Tyck till