ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

New York-börser: Stängning på plus med energi i topp

USA-indexen hakade på de rejäla uppgångarna på Europa- och Asienbörserna under fredagens handel. En upphämtning i oljepriserna och optimism kring ECB:s besked på torsdagen stödde riskviljan på finansmarknaderna.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 1,3 procent högre till 16.093 medan det bredare S&P 500 steg 2,0 procent till noteringen 1.907. Tekniktunga Nasdaq Composite klättrade samtidigt 2,7 procent till 4.591.

Omkring 1.080 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 2.130 miljoner aktier omsatts.

USA-indexen återhämtade sig under torsdagens handel från de lägsta stängningsnivåerna på 21 månader, efter att ECB-chefen Mario Draghi signalerat att det finns möjlighet för ytterligare stimulanser vid centralbankens marsmöte.

"Jag tror att vi är klart mycket närmare en botten nu, och jag tror att det är en bra tid att börja leta sig tillbaka till marknaden, om än inte med alltför stora insatser. Det ser ut som att centralbankerna är på krigsstigen gentemot svaghet. Det drar upp risktoleransen i dag", sade en räntehandlare till Bloomberg.

På råvarumarknaden rekylerade oljepriserna uppåt rejält. WTI och Brent handlades 8,5 respektive 9,9 procent högre, båda runt prisnivån 32 dollar per fat.

Inom S&P 500 var energi också bästa sektor, med William Cos och Kinder Morgan som mest stigande aktier på plus 23 respektive 11 procent.

En aktie som gick kraftigt mot strömmen var gruvbolaget Freeport-McMoran, med en nedgång på 9 procent. Flera marknadsaktörer hänvisade till oro inför bolagets rapport på tisdagen nästa vecka.

Tyck till