ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Många aktieägare men inga pengar i 24Mas

  • Foto: Colorbox
Det omsusade skandalbolaget 24Mas har över 1.000 aktieägare men ingen revisor, ordförande och kan inte visa upp någon årsredovisning. Däremot har bolaget gott om skulder.

It-företaget 24Mas blev ökänt 2012 när en stor aktieskandal rullades upp. På väckelseliknande möten i Göteborg lurades småsparare att köpa nyemitterade aktier för 8-26 kronor styck i ett bolag som påstods vara på väg mot börsen. Aktierna som såldes dyrt hade storägaren Stockhouse köpt för småpengar i riktade nyemissioner.

Men de storstilade planerna på att bygga ett appbolag med miljardvärdering var bara luft. I dag är 24Mas ett tomt skal som saknar revisor, inte lämnat in någon årsredovisning för 2014 och har miljonskulder hos Kronofogden. Bolaget har också stämts på 4,6 miljoner kronor plus räntor av tidigare konsulter och styrelseledamöter.

”Vi håller på att kalla in en ny revisor”, lovar 24Mas vd Mikael Norberg som säger att aktieägarna snart ska få se siffrorna för 2014.

Han förklarar den försenade årsredovisningen med att försäljningen av ett utländskt dotterbolag dragit ut på tiden.

Bolaget har också en skatteskuld på 1,8 miljoner kronor som hamnat hos Kronofogden.

”Vi har begärt omprövning och räknar med att få bort skulden”, säger Mikael Norberg.

Under tiden har Kronofogden utmätt 24Mas enda tillgång, aktier i dotterbolaget 24Solutions.

Eftersom 24Mas misskött både redovisning och betalningar har Skatteverket beslutat dra in bolagets F-skattsedel, något som Bolagsverkets tjänstemän kallar ”häpnadsväckande” för ett publikt bolag. Vd Mikael Norberg låter inte bekymrad över att bolaget saknar F-skattsedel

”Det påverkar ingenting just nu”, säger han.

Planen är nämligen att likvidera ägarbolaget 24Mas så att aktieägarna direktäger den enda rörelsedrivande verksamheten, dotterbolaget 24Solutions. Det var kring det Nackabaserade it-bolaget som luftslottet 24Mas byggdes.

”När vi har löst alla tvister i moderbolaget kan likvidera det, då blir det bara ett onödigt filter”, säger Mikael Norberg.

24Solutions säljer molntjänster och omsatte 61 Mkr under 2014 och gjorde en förlust på 3,7 miljoner kronor. Enligt Mikael Norberg har bolaget vänt till positiva siffror under 2015.

Tyck till