ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Magdalena Andersson: Jobbmålet än mer ambitiöst

  • Magdalena Andersson. Foto: Marcus Ericsson/TT

Arbetsförmedlingen dömer ut regeringens jobbmål som orealistiskt. Men finansminister Magdalena Andersson håller fast vid målet och flaggar för nya reformer som gör det billigare att anställa personer som står långt från arbetsmarknaden.

Sverige står inför en rad tuffa utmaningar till följd av den kraftigt växande befolkningen.

När det gäller bostadsbyggandet har regeringen skruvat upp målsättningen till 700.000 nya bostäder till 2025, vilket de flesta bedömare ser som mycket svårt.

Även när det gäller jobben finns stora tvivel kopplade till regeringens mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

Mats Wadman, analyschef på Arbetsförmedlingen, bedömer att arbetslösheten kommer att minska de närmaste åren för att se sedan stiga till 7,5 procent till 2020.

Det kan jämföras med den tyska arbetslösheten som i dag ligger på 4,5 procent, vilket är lägst i EU. Han tror inte att regeringens mål kommer att nås.

”Det är inte realistiskt”, säger Mats Wadman till nyhetsbyrån Bloomberg.

”Det finns en risk att arbetslösheten fastnar på drygt 7 procent även efter 2020. Vi kommer få leva med en hög arbetslöshet i många år”, fortsätter han.

 Magdalena Andersson medger att det är ett tufft mål och att det kommer att krävas en hel del åtgärder från regeringens sida för att nå målet.

”Det var ambitiöst när vi satte det och det är klart att när vi fått fler människor som kommit till Sverige som står lite längre från arbetsmarknaden blir det naturligtvis än mer ambitiös”, säger hon.

Finansministern anser att prognoserna över flyktingmottagandet är osäkra och påpekar att regeringen vidtagit åtgärder som minskat antalet asylsökande.

Hon anser även att regeringen satt in kraftfulla åtgärder för att öka sysselsättningen och pekar bland annat på 50.000 fler jobb- och utbildningsplatser i år.

Dessutom finns flera förslag – som en utvidgning av rutavdraget och yrkesintroduktionsjobben – i migrationsuppgörelsen mellan regeringen och allianspartierna.

”Sedan tror jag att vi kommer att behöva göra mer vad gäller att göra det billigt för arbetsgivare att anställa personer som står lite längre från arbetsmarknaden”, säger Magdalena Andersson.

”Då är min bedömning att det mest kostnadseffektiva sättet att göra det på är att ge en subvention per individ utifrån vilket behov man har.”

På fredagen gick en formell inbjudan ut till allianspartierna och Vänsterpartiet om bostadspolitiken. Ambition är att få till en bred uppgörelse för att öka bostadsbyggandet.

Regeringen har tidigare flaggat för att det kan bli aktuellt att göra en del skatteförändringar för att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Magdalena Andersson gör dock klart att det inte handlar om någon generell skattesänkning.

”Att långsiktigt sänka den samlade beskattningen på bostadssektorn är inte aktuellt”, säger hon.

Bostadssamtalen kommer att ledas av Magdalena Andersson och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Statsminister Stefan Löfven har tidigare nämnt reavinstbeskattningen som exempel på en skatt som kan diskuteras. Flera partier har även förslag om att trappa ned ränteavdraget.

Kan det bli aktuellt att växla minskade ränteavdrag mot sänkt reavinstbeskattning?
”Det var din idé, jag tar med mig den”, säger Magdalena Andersson.

Men är det en bra idé?
”Vi ska diskutera med de andra partierna vad vi kan göra”, säger hon.

Tyck till